Memet Ali Alabora’nın yönettiği dünyanın ilk Türkçe ve Galce oyunu Londra'da seyirciyle buluşuyor

Memet Ali Alabora’nın yönettiği dünyanın ilk Türkçe ve Galce oyunu Londra'da seyirciyle buluşuyor

Meltem Arıkan'ın yazdığı, Memet Ali Alabora’nın yönettiği dünyanın ilk Türkçe ve Galce oyunu Londra'da seyirciyle buluşacak.

İleri Haber

Meltem Arıkan’ın yazdığı, Memet Ali Alabora’nın yönettiği, Pınar Öğün’ün oynadığı Y Brain/Kargalar Galler turnesinden sonra 19-20 Mart’ta Londra’da sahnelenecek.

Gezi direnişi sonrasında yazdığı 'Mi Minör' oyunu nedeniyle yandaş basın tarafından hedef gösterilen ve Türkiye'den ayrılmak zorunda kalan Meltem Arıkan, yeni oyununda aidiyet kavraını sorguluyor. 

İki karakterin diyaloğu üzerine kurulu oyunda,  Meltem Arıkan'ın Türkçe konuşan, bastırılmış, rijit benliği Mel ile Galce konuşan, maceracı, doğa seven benliği Tem arasındaki bu diyalog, kişisel bir kriz anında, bir kadının kafasının içinde olup bitenlere tanıklık ediliyorç

Y Brain / Kargalar, baskılardan ve dilden yola çıkarak, kimlik ve yurt duygusunu ve özgürlük kavramını tartışmaya açıyor. 

Oyundaki tüm diyaloglar Türkçe ve Galce olarak dekorun üzerine yansıtılıyor. Sadece İngilizce konuşanlar ise oyunu kendileri için özel olarak tasarlanmış kitaptan takip edebiliyorlar. Oyun iki farklı dili yan yana getirmesi, hareket tasarımı, müzikleri, dekor tasarımı, ışığı ve dijital teknoloji ile yaratılan görselliği ile seyirciye çok farklı bir deneyim sunuyor. 

MELTEM ARIKAN: EN ZOR ZAMANLARIMDA BANA ŞİFA VERDİĞİNİ HİSSETTİM

Oyunla ilgili Meltem Arıkan'ın notu ise şöyle:

“Gezi Olayları sonrasında Türkiye’deki suçlamalar ve hedef haline getirilmem nedeniyle taşındığım Galler’de yeni hayatımı kurmaya çalışıyordum. Eşimin beklenmedik ölümünden sonra yeni acılar, yeni sorunlar ile başa çıkmaya çalışırken gerçekten her şeyden vazgeçmenin kıyılarında çok dolaştım...  

Belki buradaki kazların, kargaların, ağaçların benimle kurduğu ilişki... Belki buradaki dağların, vadilerin, ormanların bana her zaman kucak açması… Belki buranın bakir doğası ile aramda hissettiğim bağ... Belki beni yutan dev binaların ürkütücü gölgeleri olmadığı için… Belki kalabalık trafik gürültüsü yerine hala kuş seslerini duyabildiğim için… Bu toprakların hayatımın en zor zamanlarında beni sarmaladığını ve bana şifa verdiğini hissettim. 

Artık bu toprakların benim için özel bir anlamı olduğunu, bu toprakların benim kendimi bulmamı sağladığını biliyorum ve inanıyorum ki hepimizi çağıran bir yerler var aslında ama biz o çağrıyı nasıl duyacağımızı bilemiyoruz belki de…”

Oyunun programı şöyle:

14- 15- 16 Mart, 20.00 - Chapter, Cardiff 
19- 20 Mart, 19.30 – Pleasance Theatre, London
23 Mart, 19.00 – St John’s College, Fisher Building, Cambridge

DAHA FAZLA