'Mega projeler' Topkapı Sarayı'nın altını oydu

'Mega projeler' Topkapı Sarayı'nın altını oydu

Topkapı Sarayı Müzesi'nin hazine bölümünün bodrum katındaki duvarlarda derin yarıklar tespit edilince Turizm Bakanlığı tarafından ziyarete kapatıldı. Sorunun zemin kaynaklı olduğu belirlenirken, Topkapı Sarayı'nın 5 büyüklüğünde bir depreme bile dayanamayacağı kaydediliyor.

Topkapı Sarayı Müzesi'nin hazine bölümünün sergilendiği Fatih Köşkü’nün bodrum katındaki duvarlarda çimento sıvaların sökümü sırasında tesadüfen ortaya çıkan yarıklar sonucunda bu bölüm ziyarete kapatıldı. Hürriyet'te Ömer Erbil imzasıyla yayınlanan habere göre 13 Mayıs 2016 tarihli uzman raporunda, “Çalışma yapılan söz konusu mahallerde raspa sonrası ortaya çıkan deformasyonların büyüklüğü çatlak boyutunu aşarak ayrık ve yarık seviyelerine geldiği gözlemlenmiştir” denildi.  

HAZİNELER BAŞKA BÖLÜMLERE TAŞINDI

Yapılan inceleme sonucu duvarlarda küçük kılcal çatlaklar gibi duran sıvalar kaldırdıklarında, altında kol girecek kadar büyük yarıklarla karşılaşıldı. Durum raporla Kültür ve Turizm Bakanlığı'na iletilerek hazine bölümünün kapatılması istendi. Bakanlık 13 Temmuz'da hazine bölümünü kapatırken Topkapı Sarayı Hançeri, Kaşıkçı Elması, Nadir Şah Tahtı, Zümrüt Sorguç, Zümrütlü Maşrapa, Altın Miğfer, Hz. Osman’ın Kılıcı, Abanoz Taht gibi önemli hazineler başka bölüme taşındı ve korumaya alındı.

SARAY MEVCUT DURUMUYLA 5 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREME DAYANAMAZ

İstanbul 4 Numaralı Koruma Kurulu’na durum fotoğraflı bir raporla bildirilerek detaylı inceleme için izin talep edilirken, koruma Kurulu’nun izniyle yapılan incelemelerde 1940-1960 yıllarında yapılan kubbe ve tavanların betonla kaplanmasının binaya ağır yük bindirdiği, son yıllarda Marmara Denizi’nde oluşan sismik hareketliliğin etkisinin binayı çökme noktasına getirdiği sonucuna varıldı. Fatih Köşkü'nnün onarımı için yaklaşık 10 milyon liraya ihtiyaç olduğu bildirilirken, Topkapı Sarayı'nın mevcut durumuyla 5 büyüklüğünde bir depreme dayanamayacağı kaydedildi.

"MEGA PROJELER" SARAYIN ALTINI OYDU

Konuyla ilgili uzmaların görüşleri ise AKP iktidarında topluma "mega projeler" olarak sunulan icraatlar sonucunda Topkapı Sarayı'nın yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya olduğu yönünde. Uzmanlara göre, saraydaki restorasyon çalışmalarının uzun süredir devam etmesinin nedeni, yapının 3. bölümünün Roma akropolünün üzerine yapılması. Akropolün açıkta kalan kısımlarındaki tadilatın zorluğu, sürecin uzamasının temel kaynağı. Eldeki çatlak ve yarık görüntüleri de bu bölümden. Topkapı Sarayı'nı çökme tehlikesi ile karşı karşıya bırakan asıl problem ise Marmara Denizi'nde yürütülen Marmaray, 3. köprü gibi "mega projeler". Uzmanlara göre aynı zamanda İstanbul'un yağması anlamına da gelen bu çalışmalar sonucunda zeminde oluşan sıkıntı, Topkapı Sarayı'nı yıkılma durumuyla karşı karşıya bırakıyor.