Meclis’ten devletlere Doğu Kudüs çağrısı

Meclis’ten devletlere Doğu Kudüs çağrısı

TBMM’de AKP, CHP ve MHP tarafından yayınlanan ortak bildiride, devletler, Doğu Kudüs’ü Filistin’in başkenti olarak tanımaya davet edildi.

İleri Haber

TBMM Genel Kurulunda, AKP, CHP ve MHP gruplarının imzasıyla okunan bildiride, devletler, Doğu Kudüs'ü Bağımsız Filistin Devleti'nin başkenti olarak tanımaya davet edildi.

TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ve MHP Grup Başkanvekili Erhan Usta tarafından imzalanan ‘İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesi Olağanüstü Toplantısına ve Tüm Dünya Devletlerine Çağrı’ başlıklı bildiriyi okudu.

İSRAİL'E ÇAĞRI

Kudüs'ün, özgürlüğü ve barışı arayan Ortadoğu'nun yüreği olduğu belirtilen bildiride, bu şehrin, üç semavi dinin kutsal mekanlarıyla tarihi, kültürel, dini kimliğini kazanmış olan ve bu niteliğiyle dünya esenliğinin göz bebeği bir şehir olduğu belirtildi.

Bildiride, 1947'den bu yana tüm Birleşmiş Milletler kararlarında Kudüs'ün İsrail hakimiyeti altında bulunmasının kabul edilmediği, 1967'de İsrail'in Doğu Kudüs'ü işgal etmesinden sonra ise yine Birleşmiş Milletlerin, İsrail'i Kudüs'ün statüsünü değiştirecek girişimlerden kaçınmaya çağırdığı hatırlatıldı.

DEVLETLERE DAVET

İsrail'in 1980'deki ilhak kararının BM Güvenlik Konseyince de kınandığı kaydedilen bildiride şu ifadelere yer verildi:

"İsrail'in bu türden politikalarını özetleyen 'Kudüs'ü başkent yapma' girişimlerine bugüne kadar mesafeli duran ABD'nin bu defa destek verme olarak anlaşılabilecek bir yola girmesi asla kabul edilemez. Filistin sorununu çözme, bölgeye barış ve istikrar getirme temelinde uzun yıllardan bu yana 'arabulucu' olarak davranan, dünya kamuoyuna kendi misyonunu bu şekilde anlatan Amerika'nın bugünkü tavrı, bölgede bir dizi tehlikeli gelişmeyi tetikleyecek, çatışma doğuracak, yeni insani dramlara sebep olacak bir yaklaşımdır. Halen Filistin sorununu çözmek için gösterilen barışçıl çabalar bu girişim karşısında muhakkak büyük darbe alacak, Ortadoğu'da bir dizi istikrarsızlık yaşanacaktır. Suriye'de yıllardır süren savaşın sonuna yaklaştığımız bu dönemde bu kararın alınması sorumsuzluktur. İsrail ve Filistin arasında adil, kalıcı, dengeli, tarihi ve manevi haklara riayet eden bir barış gerçekleşmeden insanlığın huzur ve selamete ulaşmasının mümkün olmayacağı unutulmamalıdır."

MECLİS'İN 6 ARALIK'TA İLAN ETTİĞİ KARAR HATIRLATILDI

BM kararları hilafına Kudüs'ün tarihi statüsünü değiştirme yönündeki maceracı girişimleri kesin ve tartışmasız bir şekilde reddedildiğini TBMM tarafından 6 Aralık’taki 33. birleşimde dünya kamuoyuna ortak bildiri ile ilan edildiği hatırlatılarak, "Şimdi İslam İşbirliği Teşkilatı ile tüm dünya devletlerini, sınırları 1967'de belirlenen ve halen işgal altında bulunan Doğu Kudüs'ü Bağımsız Filistin Devleti'nin başkenti olarak tanımaya davet ediyoruz” çağrısı yapıldı.

İSLAM İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI’NIN İSTANBUL’DAKİ OLAĞANÜSTÜ KUDÜS ZİRVESİNDE NE OLMUŞTU?

İstanbul'da dün İslam İşbirliği Teşkilatı tarafından yapılan Olağanüstü Zirve'de alınan Kudüs kararı dünyaya ilan edilmişti. Zirve sonrası yayımlanan sonuç bildirgesinde Doğu Kudüs Filistin'in başkenti olarak ilan edildi, ABD'nin Kudüs kararı kınandı. Bildirgede öne çıkan maddeler ise şunlardı:

-Doğu Kudüs'u Filistin'in başkenti olarak ilan ediyoruz.

- Bütün ülkeleri bunu tanımaya çağırıyoruz.

- ABD'nin Kudüs kararını kınıyoruz.

- ABD barış sürecindeki rolünden çekilmeli.

- ABD geri adım atmazsa tüm sonuçlarından sorumlu olacak.

- BMGK'nın harekete geçememesi halinde (Kudüs'e ilişkin) bu ağır ihlali BM Genel Kurulu’na götürmeye hazırız.

- Bütün devletler diplomatik misyonlarını Kudüs'e taşımaya davet edilmiştir.

- BM derhal sorumluluklarını üstlenmeli.

ZİRVEYE KİMLER KATILDI, KİMLER KATILMADI?

Filistin için düzenlenen olağanüstü zirveye Afganistan, Azerbaycan, Bruney, Cibuti, Endonezya, Filistin, Gine, İran, Katar, Kuzey Kıbrıs, Komorlar, Kuveyt, Libya, Lübnan, Malezya, Pakistan, Somali, Sudan, Tacikistan, Türkiye, Ürdün, Yemen ve Venezuela ‘devlet başkanı’, ‘kral’, ‘sultan’ ve ‘başbakan’ düzeyinde katılırken, 30 ülke ise düşük düzeyde temsilci gönderirken, İİT üyesi Benin, Guayana, Kamerun, Togo, Mozambik, Surinam, Tunus, Türkmenistan ile gözlemci ülkeler Bosna-Hersek ve Orta Afrika Cumhuriyeti ise hiç temsilci göndermedi.

SUUDİ ARABİSTAN ZİRVENİN YAPILDIĞI SIRADA KATLİAM YAPIYORDU

İsrail ve ABD ile müttefik olan Suudi Arabistan ise zirvenin yapıldığı sıralarda Yemen’i bombalayarak 51 kişinin ölümüne yol açtı. Ortadoğu’daki kanın ve kaosun baş sorumlularından olan savaş kışkırtıcısı Suudi Arabistan, zirveye sadece bir memur göndermekle yetindi. Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır ise Dışişleri Bakanı düzeyinde temsilci gönderdi. Bu durum ana akım medyada da tepki çekti.

MANŞETLERDE ARABİSTAN, BAE VE MISIR’A TEPKİ

İslam İşbirliği Teşkilatı’nın merkezinin bulunduğu Suudi Arabistan’ın kralının zirveye katılmamasına ve memur göndermesine yandaş basında da tepki vardı.

Yeni Söz gazetesi zirveye düşük temsil gösteren ve hiç katılmayan ülkelerin isimlerini ve liderlerinin fotoğraflarını yayımlayarak “İhanetinizi unutmayacağız” manşeti atarken, Yeni Mesaj ise ‘Küreciler Zirveye Katılmadı’ başlığıyla zirveye katılmayan Suudi Arabistan ve Mısır’ın ABD ile yaptıkları işbirliğine dikkat çeken bir haberle duruma tepki gösterdi.