Meclis, DİSK Başkanı Kani Beko'yu kara listeye aldı

Meclis, DİSK Başkanı Kani Beko'yu kara listeye aldı

DİSK Genel Başkanı Kani Beko’nun, TBMM’ye girişine izin verilmeyenlerin yazıldığı 'kara listeye' alındığı ortaya çıktı.

DİSK Genel Başkanı Kani Beko’nun, TBMM’ye girişine izin verilmeyenlerin yazıldığı 'kara listeye' alındığı ortaya çıktı.

Evrensel'den Cem Gurbetoğlu ve Muzaffer Özkurt'un haberine göre, DİSK Genel Başkanı Kani Beko, eski Hak-İş Genel Başkanı ve şimdi AKP milletvekili olan Meclis İdari Amiri Salim Uslu tarafından Meclis kara listesine alındı. "Kara listedesiniz" denilerek Meclise girişi engellenen Beko, konuyla ilgili yazılı başvuru da yaptıklarını ancak yanıt alamadıklarını söyledi. Beko, yasağın hükümetin politikalarına muhalefet eden sendikalara yönelik baskıların devamı olduğuna dikkat çekerken; CHP milletvekili Özgür Özel yasağı Meclis gündemine taşıdı.

Beko, yaşananları söyle aktardı:

“Daha önce kiralık işçi konusuyla ilgili Türkiye genelinden eylemler yapmıştık ve DİSK’e bağlı sendikaların başkanlarıyla, yasanın çıkmaması üzerine Mecliste milletvekilleriyle görüşmek istedik. Giriş sırası bana gelince ‘Sen giremezsin’ dediler. Nedenini sorduğumda ‘Kara listedesin’ diye yanıt verdiler. CHP’li vekiller geldi ve o şekilde içeri girdik. Geçen günlerde de dokunulmazlıklarla ilgili Barış Grubu olarak Meclise girmek istedik. Diğer kurum temsilcilerinin hepsi girdi fakat sıra bana gelince yine ‘Kara listede olduğunuz için Meclise giremezsin’ dediler. Görevlilerle konuştuğumuzda bunun eski Hak-İş Genel Başkanı ve şimdi AKP milletvekili olan Meclis İdari Amiri Salim Uslu’nun talimatıyla yapıldığını söylediler.” 

ÖZEL: KENDİ GÖZÜMLE GÖRDÜM

CHP'li Özel ise Randevu Ziyaretçi Takip Sistemi ekranında Beko’nun isminin karşısında “kara liste” tanımlanmasını kendi gözleriyle gördüğünü belirterek, “Türkiye’de işçi sınıfının temsilcisi olan en büyük konfederasyonlardan birinin Başkanına karşı bu tavır kabul edilemez” dedi. Beko’ya uygulanan yasaklama ve kara listeye alma girişiminin utanç verici olduğunu söyleyen Özel, “Konuyla ilgili sorularıma acil yanıt bekliyorum. Bu yasaklama girişiminin arkasındaki niyetin ortaya çıkması için konunun yakın takipçisi olacağım” dedi.

'BAŞKA RENK LİSTELER MEVCUT MU?'

Özgür Özel, verdiği soru önergesinde Meclis Başkanından şu sorulara da yanıt istedi:

"Beko’nun girişi hangi makamın hangi yetkiye dayanarak verdiği hangi karar ile “yasaklanmıştır? Böyle bir karar varsa, kararın tarihi nedir? Bu durum eski bir sendikacı olan Uslu’nun, şu anki makamından aldığı gücü keyfi bir şekilde Kani Beko’ya karşı kullandığı anlamına mı gelmemekte midir? Randevu Ziyaretçi Takip Sistemi’nde kara liste dışında başka renk listeler mevcut mudur?"