Meclis Başkanı bugün seçiliyor: Adaylar kimler?

Meclis Başkanı bugün seçiliyor: Adaylar kimler?

Meclis Başkanı İsmail Kahraman'ın görev süresinin sona ermesi nedeniyle yapılacak yeni başkanlık seçimi bugün gerçekleştirilecek.

TBMM Genel Kurulu’nda bugün Meclis Başkanlığı için seçim yapılacak. Seçimde, AKP’nin adayı İsmail Kahraman, CHP’nin adayı Zekeriya Temizel, MHP’nin adayı Celal Adan, HDP’nin adayı Selma Irmak, İYİ Parti’nin adayı Yusuf Halaçoğlu.

Başkanlık seçimi gizli oyla yapılacak. İlk iki oylamada üye tam sayısının 2/3’ünün (367); üçüncü oylamada üye tam sayısının salt çoğunluğunun oyu (276) aranacak. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılacak. Dördüncü oylamada en çok oy alan üye başkan seçilecek.

SÜRPRİZ OLMAYACAK

Seçimde, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayladığı ve “Laiklik Anayasa’da olmamalı” diyen İsmail Kahraman’ın üçüncü turda seçilmesi bekleniyor.

ADAYLAR KİMLER?

Meclis Başkanlığı için yarışacak adaylar ise şöyle:

Zekeriya Temizel: 55 ve 56. Hükümet döneminde Maliye Bakanlığı yaptı. 2014’te CHP Olağanüstü Kurultayında Parti Meclisi Üyeliğine seçilen Temizel CHP’nin İzmir vekilliğini yürütüyor.

Selma Irmak: HDP’nin tutuklu milletvekillerine dikkat çekmek için gösterdiği aday Selma Irmak, 4 Kasım 2016’dan beri tutuklu. Irmak, yargılandığı davada 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Hâlâ Kandıra Cezaevinde tutuklu bulunuyor.

Yusuf Halaçoğlu: ‘Partili Cumhurbaşkanlığı’nı merkeze alan 16 Nisan’daki Anayasa değişikliği referandumunda ‘Hayır’ oyu kullanacağını açıklayan Yusuf Halaçoğlu partiden ihraç edilmişti. Halaçoğlu daha sonra Meral Akşener’in kurduğu İYİ Parti’ye geçti.

İsmail Kahraman: AKP’nin Meclis Başkan adayı Kahraman halen Meclis Başkanlığı görevini yürütüyor. Skandal açıklamalara imza atan Kahraman laiklik karşıtı açıklamalarıyla sıkça eleştiriliyor. “Laiklik yeni anayasada olmamalıdır.  Laiklik cumhuriyetin temel esaslarından değil” açıklamaları Türkiye’yi ayağa kaldırmış, Kahraman ve AKP, yurt genelinde protesto edilmişti.