MEB'den din dersine AİHM ayarı: Dinimiz yerine 'İslam dini'

MEB'den din dersine AİHM ayarı: Dinimiz yerine 'İslam dini'

Milli Eğitim Bakanlığı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin din dersi hakkında verdiği kararın ardından müfredat taslağını revize etmek durumunda kaldı.

Yeni müfredat taslağı çalışmasında AİHM’nin ‘inanç özgürlüğü’ kararını da göz önünde bulunduran MEB, din derslerindeki ‘bir dini sahiplenme’ anlamı taşıyan ifadeleri çıkarmaya hazırlanıyor.

‘Dinimiz’ yerine ‘İslam dini’ ifadeleri kullanılacak, Alevilik de daha ayrıntılı işlenecek

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, hafta başında yapılan Bakanlar Kurulu’na zorunlu ders olarak okutulan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin yeni müfredatı hakkında sunum yaptı. 

Habertürk’ten Lütfü Erdoğan’ın haberine göre, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) “çoğunluğun inandığı din de olsa devletin bir dini sahiplenir şekilde ders vermesinin inanç özgürlüğüne aykırı olduğu” tespiti de göz önüne alınarak ders programında birçok yeniliğe yer verilecek. Dışişleri Bakanlığı’nın hukuk müşavirleri ve uluslararası hukuk uzmanları tarafından da gözden geçirilen din dersine ilişkin müfredatta ‘bir dinin sahiplenilmesi’ anlamına gelen ifadeler çıkarılacak. Örneğin, dinimiz yerine “İslam dini”, “Peygamber’imiz” yerine “Hz. Muhammed” denilecek. “İnancımız” ifadesi yerine “İslam inancı” gibi ifadelere yer verilecek.

ALEVİLİK SADECE 4 SAYFA ANLATILIYOR

Alevilik-Bektaşilik konusu mevcut müfredatta, “İslam Düşüncesinde Tasavvufi Yorumlar” ünitesi altında yer alıyor. 12. sınıf Din Kültürü ders kitabında sadece 4 sayfa yer verilen Alevilik konusunun kapsamı genişletilecek. Bakanlık, müfredatın geliştirilmesi için Alevi dedeleriyle ortak bir komisyon oluşturdu. Alevilikle ilgili cemevi, ‘cem’in yapılışı ve Muharrem Orucu ayrıntılı anlatılacak.

 

DAHA FAZLA