MEB: İmam hatip öğrencileri yılda 4 kitap okusa yeterli

MEB: İmam hatip öğrencileri yılda 4 kitap okusa yeterli

Son açıklanan verilere göre imam hatip öğrencilerinin yüzde 40'ı okula gitmiyor.

Milli Eğitim Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı’nın hazırladığı 2018 yılı performans programı yayınlandı.

Dezavantajlı gruplar başta olmak üzere, eğitim ve öğretimin her kademesinde katılım oranlarını artırma hedefinin uzağında kalan Milli Eğitim Bakanlığı (MEB); öğrencilerin eğitime erişimi için taşımalı eğitim uygulamasına devam edileceğini açıkladı.

Bakanlık, 2016 yılında yüzde 94,87 olan ilkokulda net okullaşma oranının 2017’de yüzde 91,16’ya gerilemesinden hareketle, 2018’de taşımalı eğitime toplam 2 milyar lira harcanacağını duyurdu.

12 AYDA SADECE 4 KİTAP

Öğrencilerin bir yılda okuduğu kitap sayısında 2017 yılında hedefi tutturamayan MEB, yayın ve kültür kitabı gönderilen kurum sayısının 2018’de artırılacağını bildirdi. Öğrenci başına okunan kitap sayısında 3,63 ile en geride olan meslek ve teknik öğretim liseleri için belirlenen hedef 4,50 oldu. Anadolu imam hatip liselerinde yalnızca 4,20 olan öğrenci başına kitap okuma sayısı için 2018’e konulan hedef 4,30’da kaldı.

Mesleki ve teknik eğitim veren ortaöğretim kurumlarında kitap okuma etkinlikleri yapılacağını duyuran MEB, bu kapsamda düzenlenecek projelere 122 bin lira kaynak ayırdı.

ÖĞRENCİLER OKULA GİTMİYOR

Özellikle imam hatip ve meslek liselerinde artan devamsızlık problemine ilişkin il müdürlüklerine, “Acil eylem planı oluşturulsun” talimatı gönderen MEB, üç başlıktan oluşan faaliyet tablosu oluşturdu.

Meslek liselerinde 20 gün ve üzerinde devamsızlığı olan öğrenci oranının yüzde 40’lara varmasından hareketle, öğrencilerin devamsızlık oranlarının takip edilmesi için komisyon kurulması kararlaştırıldı.Bu komisyon için bütçeden 60 bin lira ayrıldı.

İNANILMAZ HEDEF: YÜZDE 40 OLAN DEVAMSIZLIK ORANI YÜZDE 39'A İNECEK

Tüm bunlara karşın meslek ve imam hatip liselerindeki yüzde 40'lık devamsızlık oranını MEB sadece yüzde 39'a indirmeyi hedefliyor.

Türkiye’yi OECD ülkeleri arasında en tepeye taşıyan ve 2017’de önceki yıla oranla yüzde 1,17 artarak 6,21 olan ilkokullardaki 20 gün ve üzeri devamsız öğrencilerin azaltılması için de heyet oluşturulacağı bildirildi.

Devamsızlık oranının yüksek olduğu ilk 10 ile saha ziyaretleri gerçekleştirilerek devamsızlık sebeplerinin araştırılacağı belirtildi.

MEB FATİH'E DOYAMADI

MEB, 2018 yılı performans programında, başarısızlığı tescillenmesine rağmen ısrarcı olduğu FATİH projesine de yer verdi. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın, “Yeni bir ihale sürecine çıkıyoruz. GSM operatörleriyle öğrenci başına 4 dolar gibi bir ücret ile 10 yıllık anlaşma yapacağız” dediği projenin altyapı çalışmalarının tamamlandığı ileri sürüldü.Buna karşın, projenin teknolojik altyapısını geliştirmek için ihtiyaç duyulan ek kaynağın 2.5 milyon TL olduğu bildirildi.

Birgün'den Mustafa Mert Bildircin'in haberine göre e-öğrenme materyalleri hazırlanması için talep edilen ödenek ise 7.5 milyon TL oldu. Başarısızlık öyküsüne dönüşen proje için yalnızca bilgi ve iletişim teknolojisi altyapısı geliştirmek, öğrenci ve öğretmenlere yönelik etkinlikler düzenleyerek bu teknolojileri kullanma yetkinliklerini artırmak amacıyla harcanan tutar 1 milyar 18 milyon lira olarak açıklandı.

DAHA FAZLA