Marx'ın heykeli Trier’e dikildi

Marx'ın heykeli Trier’e dikildi

Trier'de Marx’ın 200’üncü doğum günü kutlandı.

Almanya’nın Trier kentinde Karl Marx’ın 200’üncü doğum günü kutlandı. Kutlamanın en önemli etkinliği ise Çin’in hediye ettiği Karl Marx heykelinin açılması oldu. Açılan heykel için özel bir koruma planlanmadığı da belirtildi.

Ünlü Alman filozof, iktisatçı ve sosyolog Karl Marx, doğumunun 200. yıldönümünde doğum yeri olan Trier kentinde anılıdı. Marx’ın doğduğu evde başlayan kutlama etkinliklerinde ilk olarak Almanya’nın en ünlü televizyon sunucularından Günther Jauch tarafından, filozofun doğum belgesi okundu. Tarihi kutlamalara Marx’ın akrabaları da katıldı. Düşünürün torununun torunu Frédérique Longuet-Marx da Paris’ten gelerek, Marx’ın hayatının ilk 17 yılını geçirdiği Trier’deki etkinliklere katıldı.

YENİ SERGİ AÇILDI

Marx’ın doğduğu evde bulunan müze de aylar süren tadilat çalışmalarının ardından yeniden açıldı. Barok tarzı binada ünlü düşünürün hayatı, eserleri ve etkisini gösteren yeni bir sürekli sergi açıldı. Müze Sosyal Demokrat Parti’ye (SPD) yakın olan Friedrich Ebert Vakfı tarafından işletiliyor. “Sergi tarihsel ve eleştirel bağlamda Karl Marx ile ilgilenmek için harika imkanlar sunuyor” diyen vakıf başkanı SPD’li politikacı Kurt Beck, serginin ağırlık noktasının Marx’ın bugün de hissedilen etkilerinin tarihçesi olduğunu kaydetti.

Kutlamaların en önemli etkinliğini ise Çin’in Trier kentine hediye ettiği Karl Marx heykelinin törenle açılması oluşturdu.. 5,5 metre boyundaki 2,3 tonluk bronz heykel, Çinli sanatçı Wu Weishan’ın imzasını taşıdı. Çin’in Almanya Büyükelçisi Shi Mingde heykeli iki ülke arasındaki “dostane alışverişin göstergesi” olarak niteledi ve heykel ile Çin Halk Cumhuriyeti’nin “Büyük Karl Marx’a saygısını sunmayı” istediklerini belirtti.

Çin’in hediyesi, yoğun tartışmalardan sonra, 2017 Mart’ında Trier Belediyesi’nde yapılan oylamada kabul edilmişti.