Mart ayında en az 122 işçi yaşamını yitirdi

Mart ayında en az 122 işçi yaşamını yitirdi

Mart ayında en az 122, yılın ilk 3 ayında ise en az 394 emekçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti.

İleri Haber

Alınmayan tedbirler, güvencesiz çalışma ve hükümetin emek düşmanı politikaları emekçilerin canını almaya devam ediyor.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) verilerine göre Mart ayında en az 122 emekçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.

Ocak ayında en az 144, Şubat ayında en az 128 ve Mart ayında en az 122 işçi olmak üzere Türkiye’de yılın ilk üç ayında en az 394 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti.

İSİG raporunda göre Mart ayında yaşanan iş cinayetlerinin verileri şöyle:

- 122 emekçinin 105’i ücretli (işçi ve memur); 17’si kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluşuyor.

- Ölenlerin 6’sı kadın işçi, 116’sı erkek işçi. Kadın işçi cinayetleri taşımacılık, tarım, konaklama ve ev işçiliğinde meydana geldi.

OKULU BIRAKIP BAŞLADIĞI İŞTE CANINDAN OLDU

- 15 yaşında olan bir çocuk çalışırken can verdi. Bolu Kıbrısçık Çok Programlı Anadolu Lisesi 9.sınıf öğrencisi Mehmet Bağatır, ailesinin büyükbaş hayvanlarına çobanlık yapmak için okulu bıraktı. Hayvanları otlatırken 50 metrelik vadiden dereye düştü.

- 8 mülteci/göçmen işçi yaşamını yitirdi. Mülteci/göçmen işçilerin 3’ü Suriyeli, 2’si Afgan, 2’si Ukraynalı ve 1’i Kırgız.

İNŞAATLAR: EN BÜYÜK İŞÇİ MEZARLIKLARI

- Ölümler yine en çok inşaat, taşımacılık, tarım, metal, madencilik, ticaret / büro ve konaklama işkollarında gerçekleşti.

- En fazla ölüm nedeni yüksekten düşme, trafik/servis kazası ve ezilme/göçük.

- En çok iş cinayeti İstanbul, Konya, Çorum, Antalya, Bursa, İzmir, Manisa, Adana, Ankara, Bolu ve Diyarbakır’da yaşandı.

13 ölüm İstanbul’da; 8 ölüm Konya’da; 6 ölüm Çorum’da; 5’er ölüm Antalya, Bursa, İzmir ve Manisa’da; 4’er ölüm Adana, Ankara, Bolu ve Diyarbakır’da; 3’er ölüm Elazığ, Mersin, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa ve İran’da; 2’şer ölüm Düzce, Gaziantep, Iğdır, Kahramanmaraş, Trabzon ve Zonguldak’ta; 1’er ölüm ise Afyon, Aydın, Ardahan, Balıkesir, Bartın, Batman, Bayburt, Burdur, Çanakkale, Denizli, Edirne, Erzincan, Eskişehir, Gümüşhane, Hatay, Isparta, Karabük, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kırıkkale, Kırklareli, Kocaeli, Malatya, Mardin, Muğla, Muş, Niğde ve Uşak’ta meydana geldi.

ÖLENLERİN TAMAMI SENDİKASIZDI…

- Ölen işçilerin1’i (yüzde 0,8) sendikalı işçi, 121 işçi ise (yüzde 99,2) sendikasızdı.