Mart ayında 35 kadın öldürüldü, 63 çocuk istismar edildi, 14 kadın cinsel şiddete uğradı

Mart ayında 35 kadın öldürüldü, 63 çocuk istismar edildi, 14 kadın cinsel şiddete uğradı

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun hazırladığı verilere göre, Mart ayında 35 kadın öldürüldü, 63 çocuk istismara uğradı, 14 kadın cinsel şiddete uğradı.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı “sıfır” icraat raporunu yayınlarken kadınlar katlediliyor, çocuklar cinsel istismara uğruyor. 2015 Mart ayında 28, 2016 Mart ayında 31 kadın öldürülmüşken, bu yıl Mart ayında tam 35 kadın hayatını kaybetti. 6 kadın ise yaşam mücadelesi veriyor.

[ih2]

14 KADIN CİNSEL ŞİDDETE UĞRADI

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun basında yer alan verilerden yola çıkarak hazırladığı raporuna göre, Mart ayında cinsel şiddet uygulanan 14 kadından biri Afgan göçmeni. “Kadınların yaşam tarzlarına saldırıların arttığı, güvenliğinin olmayışı, cinsel şiddetin yaygınlaştığı bu dönemde yine kadınlar bulundukları her alanda tacize, tecavüze uğruyorlar” denilen raporda kadınların en yakınları olan kocası, sevgilisi, kayınpederi tarafından cinsel şiddete maruz kaldıkları belirtildi. 

EN AZ 63 ÇOCUK CİNSEL İSTİSMARA MARUZ KALDI

Yine basından derlenen bilgilere göre, mart ayında en az 63 çocuk cinsel istismara uğradı. Çocuklar okudukları okullarında, oyun oynadıkları sokaklarda, yaşadıkları evlerinde istismara uğradı. Mardin’de bir ilköğretim okulunda 50 öğrencinin, okul çalışanı tarafından değişik zamanlarda istismara uğradığını söylemesi üzerine istismarcı tutuklandı. Kırşehir’de ortaokul öğrencileri, öğretmenleri Y.G.’nin kendilerine cinsel istismarda bulunduğunu belirterek ihbarda bulundu. İhbarın alınmasının ardından Y.G. 'cinsel istismar' şüphesi ile açığa alındı. Eskişehir’de sosyal paylaşım siteleri aracılığı ile çocuk cinsel istismarı içerikli görüntüler paylaştığı suçlaması ile bir şüpheli, Erzurum’da aynı nedenle iki şüpheli yakalandı.

KADINLAR HAYATLARINA DAİR KARAR ALMAK İSTEDİKLERİ İÇİN ÖLDÜRÜLÜYOR

Mart ayında öldürülen 19 kadın boşanmak istediği için, kendi hayatına dair karar almak istediği için öldürüldü. Kadınlar en yakınları tarafından öldürülüyor. Bu ay kadınların %63’ü, yani 24 kadın, kocası, erkek arkadaşı, babası, abisi, oğlu tarafından öldürüldü. Gaziantep’te Emine Genç boşandıktan 2 ay sonra, Antalya’da Aynur Özallı geçen yıl boşandığı kocası tarafından öldürüldü. 

Mart ayındaki kadın cinayeti verilerin %26’lık bir kısmını “şüpheli ölümler” oluşturdu.

KADINLAR ÇOCUKLARININ GÖZLERİ ÖNÜNDE ÖLDÜRÜLÜYOR

Mart ayında öldürülen kadınların %23’ü evliydi ve %37’sinin çocuğu vardı. 29 çocuk annesiz kalırken, kadınlarla beraber çocuklar da öldürülmeye devam ediyor. Kadın cinayetlerinde yaş aralığı gittikçe düştü.

 Hatay’da Gökhan Y., eski eşi Esra Yalçın ve 5 yaşındaki kızı Beren'i, boğazlarını bıçakla keserek öldürdü.

KORUMA ALTINDAKİ 2 KADIN ÖLDÜRÜLDÜ

Raporda “6284 sayılı koruma kanunun etkin uygulanmaması, güvencesizlik koruma kararı olan kadınların öldürülmesine sebep oluyor.” ifadelerine yer verilirken, İstanbul’da Türkan Tangut yeni boşandığı kocası tarafından tehdit edildiği için koruma kararı varken öldürüldü. Bursa’da Ruşen Güngör mahkemenin evden uzaklaştırma cezası verdiği eşi tarafından öldürüldü. 

Kadın cinayetleri artarken, bu cinayetlerin işleniş biçimi de gittikçe artıyor, kadınlar türlü yöntemlerle işkence edilerek öldürülüyorlar. Mart ayında öldürülen kadınların 15’i ateşli silahla, 12’si kesici aletle, 2’si asılarak öldürüldü.

DAHA FAZLA