Marmara Üniversitesinde iki ayrı taciz ve cinsel saldırı skandalı

Marmara Üniversitesinde iki ayrı taciz ve cinsel saldırı skandalı

Marmara Üniversitesi Göztepe Kampüsü’nde okuyan birçok kadın öğrencinin 2 ayrı taciz ve cinsel saldırı vakasıyla karşılaştığı ortaya çıktı. 

Marmara Üniversitesi Göztepe Kampüsü’nde okuyan kadın öğrenciler resim bölümündeki bir araştırma görevlisinin ve ‘Mizah Kulübü’ nde eğitim veren bir kişinin tacizlerine ve cinsel saldırısına uğradıklarını anlattı.

Öğrenciler kendilerine taciz ettiklerini söyledikleri Mizah Kulübünde eğitim veren 30 yaşındaki A.S. isimli şahsın 2012’de ilişiği kesilmesine rağmen okula rahatça girip çıktığını, okul yönetiminin  buna göz yumduğunu söyledi.

DEKANLIK “BİR ŞEY YAPAMAYIZ” DEDİ

Üniversite öğrencilerinden S.I., yaşadıklarını şöyle aktardı: “Üniversitede öğrenciyim. Aynı zamanda tiyatro ile uğraşıyorum. Mizah Kulübünde ‘hocam’ dediğimiz A.S. isimli kişiden eğitim alıyorduk. Ancak A.S. istismara kalkıştı. Sonradan görüştüğüm 5-6 kız arkadaşım daha aynı şeyi söyledi. Dekanlığa bildirdik. Ancak öğrencimiz olmadığı için bir şey yapamayız dediler.”

TECAVÜZ GİRİŞİMİNDE BULUNDU

Üniversitenin Radyo Sinema Televizyon bölümünde öğrenim gören Ö.Ş. ise yaşadığı istismarla ilgili şunları anlattı:

“Tiyatroyu sevdiğim için mizah kulübüne kaydoldum. Önce ‘Shakespeare Zorda’ diye bir oyun oynadık. Ardından ‘Böcek’ isimli bir oyunun sahneye konulmasına karar verildi. Biraz müstehcen bir oyundu. Hoca dediğimiz, A.S., ‘Bu sahneleri oynamayacağız, ‘mış gibi yapacağız’ dedi. Provaların en başında sorun yoktu. Ancak A.S. bir gece prova yapacağımızı söyledi. Yanında kardeşi M. ve M. İsimli bir başka arkadaşımız daha vardı. Onları yolladı. Tiyatro girişindeki kafede otururken A.S., beni öpmeye kalktı. Oyunun bir parçası zannettim. Sonra atölyeye gittik. Kuliste biraz oturduk. Ancak bir anda üzerime saldırdı, orada üçlü bir koltuk vardı. Beni itip, zorla üzerimi çıkardı. Kalbimde ritim bozukluğu var. Öylece kilitlendim. Ağlamaya başladım. Kendisine direnince beni darp etti.”

HALA OKULDA ‘HOCALIK’ YAPIYOR

Yaşadıklarının etkisinden kurtulamadığını vurgulayan Ö.Ş. şöyle devam etti:

“Tamamen soyundu, korkudan titriyor ve ağlıyordum. Beni zorla öpmeye çalışıyor, vücuduma dokunuyordu. Sonra bir poşete boşaldı, ‘Al bunu at’ dedi. Korkudan dediğini yaptım. Tecavüze uğramadım ama tüm dengem bozuldu. Olanları aileme anlattım. İntihar girişimim oldu. Hâlâ psikiyatri tedavisi görüyorum.”

Ö.Ş Adli Tıp’tan “Olayın üzerinden 9 gün geçmiş” ifadesinin yazılı olduğu bir rapor aldı.  Tacizci hakkında dava açıldı. Olay rektörlüğe ve dekanlığa da intikal etti. Ö.Ş., sonrasında yaşananları şöyle anlattı:

“Dava devam ediyor. Dekanlık herhangi bir işlem yapmadı. Dekanlık tarafından; ‘Adli Tıp olayın üzerinden 9 gün geçmiş olduğunu yazmış, bu yeterli kanıt değildir, bugün de olmuş olabilir’ ifadeleri kullanıldı. A.S. hâlâ mizah kulübünde hocalık yapıyor, turnelere gidiyor.”

ARAŞTIRMA GÖREVLİSİNDEN TACİZ ETTİĞİ KADINLARA TEHDİT

BirGün'den Erk Acarer'in haberine göre, aynı okuldaki ikinci taciz olayı da  ‘resim bölümü’ araştırma görevlisi T.A. tarafından yaşandı. Kadın öğrencilerin anlattığına göre, pek çok öğrenciyi mesajla taciz eden T.A buna tepki gösterenlere tehditlerde bulundu.

O öğrencilerden biri olan A.Y. tacizle ilgili olarak şunları aktardı:

“Bana çirkin mesajlar yolladı. Bunlara karşılık vermedim, hesabını sordu. Olanları erkek arkadaşımla paylaştım. Bunları gündeme getirince onu tehdit etti. ‘Ben akademisyenim, bana hesap soramazsınız, siz de namus kavramı yok mu?’ dedi. Pek çok arkadaşımıza daha ‘Dersleri filan boş ver, seninle tanışmak istiyorum’ diye mesaj attı. Tepkiler artınca, önce tehdit ediyor, sonra ‘Konuyu kapatalım’, diyor. Elimizde tehdit mesajları ve kamera görüntüleri var. Konuyu bölüm başkanı ve dekanlıkla paylaşacağız, suç duyurusunda bulunacağız!”

DAHA FAZLA