Man dosyasını kapatan hakim ‘FETÖ'den tutuklanıp bırakılmış

Man dosyasını kapatan hakim ‘FETÖ'den tutuklanıp bırakılmış

Cumhurbaşkanı ve yakınlarının usulsüz para transferi yaptığı iddialarıyla gündeme gelen ‘Man Adası’ davasını kapatan hakimin, ‘FETÖ’den gözaltına alınıp sonra bırakıldığı ortaya çıktı.

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve yakınlarının, Man Adası’na usulsüz bir şekilde para transfer ettiği iddiası üzerine açtığı davada CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’ndan hem kendisi hem de yakınları adına toplam 197 bin TL tazminat kazandı. Tazminata karar veren hakim Ülkü Ergin’in daha önce ‘FETÖ’ gerekçesiyle ihraç edilip, tutuklandığı ortaya çıktı.

REDD-İ HAKİM TALEBİNE RET

İstanbul Anadolu 5. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülen davada Kılıçdaroğlu’nun avukatı Celal Çelik katıldı. Kılıçdaroğlu’nun avukatı Celil Çelik, duruşma öncesinde reddi hakim talebinde bulundu. Hakim Ülkü Ergin, bunun üzerine reddi hâkim talebini reddetti.

Kılıçdaroğlu’nun avukatı Çelik, dosyaya giren yeni bir belgeyi incelemek veya beyanda bulunmak için ek süre istedi. Ancak Hâkim Ergin bu talebi de reddetti. Çelik bunun üzerine, , “Zihninde var olan hukuka aykırı kararı oluşturmak amacıyla ivedilikle karar vermeye yönelik yaklaşımını sergilemesi nedeniyle yargılamayı protesto etmesi için cüppemizi çıkararak mahkeme salonunu terk ediyoruz” dedi ve salonu terk etti.

ERDOĞAN’IN ENİŞTESİNE, DÜNÜRÜNE ÖZEL KALEM MÜDÜRÜNE TAZMİNAT

Mahkemenin sadece tazminat talebini karara bağlamadığı, kendisini bir ceza mahkemesi yerine koyarak Man Adası belgeleri üzerinde de bir değerlendirme yaptığı görüldü. Mahkeme kararında, “İddiaların tamamen gerçek dışı olduğu yurtdışına herhangi bir para gönderilmediği sabit olduğu anlaşılmakla” ifadeleri kullanıldı. Mahkeme, Erdoğan’a 110 bin TL manevi tazminat verilmesine hükmetti. Erdoğan’ın yanısıra, Man Adası belgelerinde ismi geçen Erdoğan’ın oğlu Burak Erdoğan’a 15 bin TL; Erdoğan’ın eniştesi Ziya İlgen’e 17 bin TL, Erdoğan’ın kardeşi Mustafa Erdoğan’a 25 bin TL, Erdoğan’ın dünürü Osman Ketenci’ye 20 bin TL, Erdoğan’ın eski Özel Kalem Müdürü Mustafa Gündoğan’a da 10 bin TL tazminat verilmesini kararlaştırdı.

‘FETÖ'DEN TUTUKLANIP SERBEST BIRAKILMIŞ

Hâkim Ergin’in, Edirne Enez Hakimliği’nde görevliyken, darbe girişiminden kısa süre sonra, ‘FETÖ’ soruşturması kapsamında açığa alındığı, tutuklandığı ve ihraç edildiği ortaya çıktı. Cumhuriyet’in Doğan Haber Ajansı’nın 20 Temmuz 2016 tarihli haberinden aktardığı bilgiye göre 14 saat süren yargılamanın ardından hakim Ergin, diğer hakim ve savcılarla birlikte tutuklanarak Edirne Yüksek Güvenlikli F Tipi Cezaevi’ne konuldu. Ancak hakim Ergin’in Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Birinci Dairesi’nin 18 Ekim 2016 tarihli 1880 sayılı adli yargı kararnamesi ile Enez Hakimliği’nden İstanbul Anadolu Hakimliği’ne atandığı ortaya çıktı. Yüksel’in serbest bırakıldığı ve görevine iade edildiği bilgisi basına yansımadı. Hakim Ergin, Haziran 2015 kararnamesi ile de Kemer Hakimliği’nden Enez Hakimliği’ne atanmıştı.