Makedonya'da sağcılar meclisi basıp milletvekillerine saldırdı

Makedonya'da sağcılar meclisi basıp milletvekillerine saldırdı

Makedonya'da meclis çoğunluğunu elinde bulunduran partilerin Arnavut kökenli Talat Caferi'yi meclis başkanı seçmesi üzerine maskeli ve silahlı Makedon milliyetçileri meclisi basıp milletvekillerine saldırdı.

Makedonya'da geçtiğimiz aralık ayında yapılan erken genel seçimde, sağcı İç Makedonya Devrimci Örgütü-Makendonya’nın Ulusal Birliği Demokratik Partisi (VMRO-DPMNE) birinci çıkarak mecliste 51 sandalye elde etmesine rağmen, sol ve Arnavut partileri mecliste çoğunluğu oluşturmuştu. 

Seçimden ikinci sırada ayrılan Makedonya Sosyal Demokratlar Birliği (SDSM) 49, Demokratik Bütünleşme Birliği (BDI) 10, BESA Hareketi 5, Arnavutlar İçin İttifak 3 ve Arnavut Demokratik Partisi (PDSH) 2 milletvekili çıkarmıştı. 

SAĞCILAR MECLİSİ BASTI, MİLLETVEKİLLERİNİ YARALADI

Bugün mecliste çoğunluğu oluşturan ve VMRO-DPMNE karşıtı partilerin milletvekilleri bir araya gelerek meclis başkanlığına BDI lideri Arnavut kökenli Talat Caferi'yi seçti. Caferi'nin yeni meclis başkanı seçildiğinin açıklanmasıyla sağcı VMRO-DPMNE üyeleri meclis binası önünde toplandı. 

Caferi yaptığı açıklamada meclisin korunmasının İçişleri Bakanlığının bir görevi olduğunu belirterek, "Hiç kimse meclis çoğunluğunun iradesini engelleyemez." ifadelerini kullandı.

Mecliste tartışmalar sürerken VMRO-DPMNE yanlısı maskeli bir grup ellerinde silah ve sopalarla meclise girdi. Saldırganlar çok sayıda milletvekili ile birlikte SDSM Genel Başkanı Zoran Zaev'i de yaraladı.

Saldırgan grup milletvekillerini ve gazetecileri de rehin aldı. Meclisin giriş ve çıkışları kapatılırken, olay yerine özel polis birlikleri sevk edildi.