Mahkemeden 'Müslümcülük' kararı

Mahkemeden 'Müslümcülük' kararı

Yönetmen Vuslat Düzgünoğlu, ‘Müslüm Babanın Evlatları’ filmindeki bazı bölümlerin bir televizyon kanalınca izinsiz kullanıldığı gerekçesiyle dava açtı. Hakim, belgeselin ‘Müslümcülük’ olarak bilinen kitlenin müzikal tercihi ötesinde toplumda varoluş biçimini anlattığını belirtti.

Yapımcı ve yönetmen Vuslat Düzgünoğlu, ünlü sanatçı Müslüm Gürses ve hayran kitlesini anlatan "Müslüm Babanın Evlatları" adlı bir belgesel filmi çekti. Düzgünoğlu, bir televizyon kanalının kendi belgeselinden bazı bölümleri izinsiz kullandığını belirterek 10 bin lirası maddi, 10 bin lirası manevi olmak üzere 20 bin liralık tazminat davası açtı.

26 BİN LİRA TAZMİNAT CEZASI

Habertürk'ten Hayati Arıgan'ın haberine göre; İstanbul Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’nde açılan tazminat davasında televizyon kanalı, programda kullanılan görüntülerin anonim olduğunu iddia ederek programın içeriğinin Muhterem Nur’un hayatı olduğunu savundu. Ancak mahkemede televizyon programında belgeselden 37 saniyelik görüntünün yer aldığı bilirkişi tarafından tespit edildi.

Mahkeme, Düzgünoğlu’nun belli bir emek ve çaba harcayarak eserini oluşturduğunu, televizyon kanalının ise eser sahibinden izin aldığına dair bir belgeyi mahkemeye sunamadığını belirtti. Mahkeme televizyon kanalının Vuslat Düzgünoğlu’na 21 bin lira maddi, 5 bin lira manevi toplam 26 bin lira tazminat ödemesine karar verdi.

HAKİMDEN 'MÜSLÜMCÜLÜK' KARARI

Hakim Şule Binnaz Aydın Yunus gerekçeli kararında belgeselin, en önemli ‘arabesk’ sanatçılarından Müslüm Gürses’i ve onun toplumdaki hayran kitlesini konu aldığını, bir filmin ötesinde verdiği mesajlar ile toplumda sanatçıyı sevenlere sosyolojik açıdan da bakıldığını anlattı. Kararda, Gürses’in ‘Müslümcülük’ olarak bilinen ve aynen futbol takımı gibi belirli fanatik ve taraftarı olan kitlenin müzikal bir tercihinin ötesinde toplumda bulundukları varoluş biçiminin, taraftar ve fanatiklerin kendilerini ifade tarzının belgeselde anlatıldığı belirtildi.

DAHA FAZLA