Mahkemeden emsal karar: Görevini yapan çalışan temsilcisi işten atılamaz!

Mahkemeden emsal karar: Görevini yapan çalışan temsilcisi işten atılamaz!

Çalışan temsilciliği görevini yürütürken işten atılan ve 39 haftadır Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi önünde direnen TAŞİŞ-DER Başkanı Cemal Bilgin işe iade davasını kazandı. Mahkemenin emsal niteliğindeki kararına göre ‘görevini yapan çalışan temsilcisi işten atılamaz’.

Twitter: @Meryem_Yildrim / Mail: [email protected]

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi’nde 40 personelin yediği yemekten zehirlenmesi üzerine "yemeklerde bakteri mi var?" diye sorduğu için işine son verilen Taşeron İşçileri Dayanışma Ve Yardımlaşma Derneği (TAŞİŞ-DER) Başkanı Cemal Bilgin işe iade davasını kazandı.

39 haftadır Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi önünde direnen Bilgin’in açtığı işe iade davasının karar duruşması bugün saat 11.00’de, Çağlayan’da bulunan İstanbul Adalet Sarayı’nda görüldü.

Cemal Bilgin’i haklı bulan mahkeme, TAŞİŞ-DER Başkanını işe iade etti.

AV. ÜNDER: EMSAL KARAR

Mahkeme kararının ‘emsal’ olduğunu belirten Bilgin'in avukatı Yıldız Ertuğ Ünder, kararı İleri Haber’e şu sözlerle değerlendirdi: “Hükümetin çıkardığı 6331 sayılı yasanın hükümleri gereğince, çalışan temsilciliği görevi gereği İstanbul Üniversitesi Hastanesi’nde ortaya çıkan besin zehirlenmesi olayı nedeniyle üniversite yönetimine başvuran, buradan sonuç alamayınca önlem almak için açıklama yapan çalışan temsilcisi Cemal Bilgin’in, işten haksız ve hukuka aykırı bir biçimde çıkarıldığını mahkemede de ispatlamış olduk.

Çalışan temsilcisinin, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri açısından kilit bir noktada olduğu, iş kazalarının, meslek hastalıklarının önlenmesi noktasında çok önemli olan işlevinin vurgulanması açısından emsal niteliğindeki ilk karar.

6331 sayılı İş Sağlığı ve İş Güvenliği Yasası kapsamında, iş yeri hekimlerinin, iş güvenliği uzmanlarının ve çalışan temsilcilerinin bağımsız, her türlü baskıdan uzak ve iş güvencesine sahip bir şekilde görevlerini yapabilmelerinin önemine dair farkındalık yaratması açısından bu kararı çok önemli ve olumlu bir gelişme olarak görüyoruz.

'KOLEKTİF MÜCADELENİN KAZANIMI'

Mahkeme sonrası İleri Haber’e konuşan Cemal Bilgin ise Çapa'da verdikleri mücadeleyi kazandıklarını söyledi. Söz konusu sonucun kolektif mücadelenin ürünü olduğunu belirten Bilgin, mahkeme sonucundan duydukları memnuniyeti dile getirdi.

‘HASTANE YÖNETİMİ KİNCİ, HAK HUKUK TANIMAYAN TAVRINDAN BİR AN ÖNCE VAZGEÇMELİ’

Taşerona karşı ödün vermeden Çapa’da, üniversite hocalarıyla, işçilerle, öğrencilerle mücadelelerini sürdüreceklerinin altını çizen Bilgin, “Hastane yönetiminin hak hukuk tanımayan kinci tavrından sürdürmemesi gerekiyor, çalışma yasalarını tanımayan haksız tavrından bir an evvel vazgeçmesi lazım. Hakim bey de kararıyla bunu belirtti, gerekçeli kararını da bir hafta içerisinde açıklayacak” şeklinde konuştu.

[ih2]

ÇALIŞANLAR VE TIP FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİ DESTEĞE GELDİ

TALŞİŞ-DER Başkanı Cemal Bilgin sözlerini şu mesajla tamamladı: “Bu dava yalnızca Cemal Bilgin davası değil. Taşerona karşı Türkiye’de mücadele eden tüm emekçilerin davası.”

Bilgin’in davasını takip etmek üzere mahkemeye hastane emekçileri ve tıp fakültesi öğrencileri de gelerek destek verdi.

NE OLMUŞTU?

TAŞİŞ-DER Başkanı Cemal Bilgin, hasta bakıcı olarak görev yaptığı İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi’nde yaklaşık 40 personelin yediği yemekten zehirlenmesinin ardından hastane yönetimine "Yemeklerde bakteri mi var?" diye sorduğu ve gıda zehirlenmelerini araştırdığı için Eylül 2016’da işten çıkarılmış, hastane önünde direnişe başlamıştı.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği uzmanı olan Bilgin, 38 hafta boyunca her Cuma günü Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi önünde eylem yapıyordu.

DAHA FAZLA