Mahir'leri anmak suç oldu: Kampüse pankart asan 13 öğrenciye önce dava açıldı, sonra KYK tarafından yurttan atılarak bursları kesildi

Mahir'leri anmak suç oldu: Kampüse pankart asan 13 öğrenciye önce dava açıldı, sonra KYK tarafından yurttan atılarak bursları kesildi

Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nde, 30 Mart’ta Kızıldere’de katledilen Mahir Çayan ve 9 devrimciyi anmak için pankart asan 13 öğrenciye,“OHAL’e muhalefet” suçlamasıyla dava açıldı. Açılan davanın ardından Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu(KYK) 2 öğrenciyi kaldıkları yurtlardan atarken, 11 öğrencinin ise burs ve öğrenim kredisi ödemelerini kesti.

30 Mart 1972 günü Tokat’ın Kızıldere Köyü’nde katledilen Mahir Çayan ve 9 devrimciyi anmak için 30 Mart 2017’de, Eskişehir Anadolu Üniversitesi 2 Eylül Kampüsü’ne pankart asan öğrencilere okulun özel güvenlikleri tarafından bir saldırı gerçekleşti.

Üzerinde, “Mahir’lerden Gezi’ye Gençlik Hiç Aldanmadı!” yazılı pankartı asan 13 öğrenciye, 18 Mayıs tarihinde ise “OHAL’e muhalefet” suçlamasıyla bir dava açıldı. Açılan davanın ardından emniyet ve valilik tarafından KYK’ya gönderilen yazılarda; haklarında dava açılan 13 öğrencinin kaldıkları yurtlardan atılması ve öğrenim kredisiyle,  burs ödemelerinin kesilmesi istendiği iddia edildi.

Buna göre KYK; dava açılan 13 öğrenciden 2’sini kaldığı yurtlardan atarken, 11 öğrenciye de yapılan burs ve öğrenim kredisi ödemelerini kestiğini bildirdi. Öğrencilerden bir kısmı durumu tebliğ ile öğrenirken, bir kısmı ise banka hesaplarına burs ve öğrenim kredilerinin yatmadığını farkedip, KYK'yı aradığında öğrendi.

DAHA FAZLA