Mahir'in yoldaşı hayatını kaybetti

Mahir'in yoldaşı hayatını kaybetti

THKP-C’nin kurucularından Oktay Etiman, 70 yaşında hayatını kaybetti.

68 kuşağının önemli isimlerinden yazar, çevirmen ve yayıncı Oktay Etiman, bir süredir zatürre tanısıyla tedavi gördüğü Hacettepe Hastanesi’nde, 70 yaşında hayatını kaybetti.

THKP-C’nin kurucularından olan Etiman, THKP-C içinde Mahir Çayan ile birlikte devrimci mücadele verdi. 12 Mart Muhtırası sonrasında cezaevinde giren Etiman’ın hakkında talep edilen idam cezası, af yasası ile birlikte 30 yıl hapis cezasına çevrildi. Etiman, infaz hükümleri ile birlikte 14 yılını hapiste geçirdi.

OKTAY ETİMAN KİMDİR?

1947 yılında Adana’da doğdu. İlk ve orta öğretimini burada tamamladıktan sonra kısa süre ODTÜ’de öğrenim gördü. Daha sonra geçtiği Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde öğrenim gören Etiman, burada öğrenci eylemleri nedeniyle tutuklandı. Cezaevinde elektrikli işkenceye maruz kalarak tarihe geçti. (68 kuşağı devrimcileri arasında ilk) THKP-C’nin kurucularından olan Etiman, örgütün İstanbul Eylem Grubu içerisinde yer aldı. Akbank Selamiçeşme soygunu ve Efraim Elrom’un kaçırılma eylemlerine katıldı. 12 Mart Muhtırası’ndan sonra açılan THKP-C davasında yargılanan Etiman hakkında talep edilen idam cezasının, 30 yıl hapis cezasına çevrilmesi ve infaz hükümleriyle 14 yıl hapis yattı.

1986 yılında serbest kalan Etiman yaşamının geri kalanı çevirmen, yazar ve yayıncı olarak sürdürdü. Çevirdiği eserler şöyledir:

Noah Gordon-Hekim

Michael Curtis Ford-On Binler 

Wolfgang Sacsh-Kalkınma Sözlüğü

Bartoloméo de las Casas-Yerlilerin Gözyaşları: Yerlilerin Yok Edilişinin Kısa Tarihi