Macron, işçi düşmanlığında gecikmedi: Çalışma yasası 'reformu' Fransa'yı karıştıracak!

Macron, işçi düşmanlığında gecikmedi: Çalışma yasası 'reformu' Fransa'yı karıştıracak!

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un işçi düşmanı 'çalışma yasası reformunun' Fransa'da şiddetli protestolarla karşılanması bekleniyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ekonomi ajandasındaki en tartışmalı başlık olan çalışma yasasını ele almak için vakit kaybetmiyor.

Macron, 28 Haziran’da yani Fransa Parlamentosu’nda çoğunluğu elde etmesinden sadece 10 gün sonra, geniş kapsamlı br reform paketi açıkladı. Söz konusu paket, sendikaların şiddetle karşı çıktığı, patronların toplu görüşmelerde elini güçlendiren ve işçilerin daha kolay ve az maliyetle işten çıkarılmalarına olanak sağlayan ‘düzenlemeleri’ içeriyor.

Fransa’da tepkiyle karşılanan çalışma yasası reformunun ne kadar kritik olduğunun farkında olan Macron’un, önceki Cumhurbaşkanı Holland’ın döneminde ekonomi bakanlığı yaptığı sırada söz konusu çalışma yasası reformunun yazınıma bizzat katıldı.

Çalışma yasası reformunun işçi sendikaları tarafından şiddetle karşı çıkıldığı Fransa’da Macron’un planının çabuk davranarak bir an önce yasayı Parlamento’dan geçirmek olduğu değerlendirmeleri yapılıyor.

'MACRON'DAN KARARNAME İLE İŞÇİ DÜŞMANLIĞI'

Bloomberg Businessweek’in aktardığına göre, tatil dönemi olması dolayısıyla yaz aylarında muhalefetin organize olmasını önündeki engellerden yararlanmak isteyen Macron’un önümüzdeki günlerde Parlamento’dan yasanın uygulanması hükümete yetki vermesini isteyeceği bildiriliyor.

Macron'un Parlamento onayına sunulmaksızın yasayı uygulamaya koyması için kararname yoluna gitmesi tepki çeken bir diğer husus olurken, işçi düşmanı çalışma yasası reformuna karşı ülkedeki işçi sendikaları geçtiğimiz ay çeşitli eylemlikler düzenlerken, önümüzdeki süreçte bu reforma karşı mücadele etmeye hazırlanıyor.

Fransa Demokratik İşçi Sendikaları Konfederasyonu lideri Laurent Berger, 18 Haziran’da verdiği röportajda, Macron’un çalışma yasası reformunda ısrar etmesinin protesto ve çatışmalara yok açacağı yönünde açıklamalarda bulunmuştu.