LYS'de 'açık uçlu soru' dönemi: Eğitim Sen kaygılı

LYS'de 'açık uçlu soru' dönemi: Eğitim Sen kaygılı

Eğitim Sen 2017 LYS’de yer alacak açık uçlu sorularla ilgili bir açıklama yaparak ‘kaygılıyız’ dedi.

ÖSYM, üniversiteye giriş sınavlarının ikinci aşaması olan Lisans Yerleştirme Sınavı’nda “açık uçlu” soruların yer alacağını ve bu soruların bu yıl yapılacak sınavda sorulacağını duyurdu.

Açıklamada, LYS-1 Matematik testinde 3 soru, LYS-2’de Fizik, Kimya, Biyoloji testlerinin her birinde 1’er soru, LYS-3’te Türk Dili ve Edebiyatı testinde 2 soru, Coğrafya-1 testinde 1 soru, LYS-4’te Tarih testi ve Coğrafya-2 testinin her birinde 1’er soru, Felsefe grubu ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi testinde tüm adaylar için ortak olan 1 soru ve Yabancı Dil testinde ise 3 sorunun “kısa cevaplı” sorulardan oluşacağı belirtildi.

SARAÇ: ’YUMUŞAK BİR GEÇİŞ OLACAK’

YÖK Başkanı Yekta Saraç ‘açık uçlu soru' sorulmasıyla ilgili yaptığı açıklamada, "Onlarca yıldır beklenen açık uçlu soru sorulması sürecine geçmemiz lazım. Onu da bu sene çok yumuşak bir geçişle yapacağız. Ne öğrencilerimizin ne de ebeveynlerinin tedirginliğe düşmesine sebep olacak bir durum yok" dedi.

EĞİTİM SEN: ÖNÜMÜZDEKİ YIL HAYATA GEÇİRİLSİN

Açık uçlu sorularla ilgili bir açıklama yapan Eğitim Sen yapılan değişikliklere dair geniş bir mutabakatın aranmasını ve önümüzdeki eğitim-öğretim yılı sonunda hayata geçirilmesini talep etti.

Açıklamada açık uçlu sisteme dair kaygılar paylaşılırken, ÖSYM’nin bu yeni sistemi ‘yaptım oldu’ mantığıyla topluma sunması eleştiriliyor.

Eğitim Sen yeni sisteme dair kaygılarını şöyle dile getirdi:

• Açık uçlu soruların yanıtlanması, adayın sorudaki konuya ne kadar hakim olduğunu doğrudan gösterecektir. Ancak bu soru tipi, ezberci eğilimi güçlendirme riskini de beraberinde getirebilecektir. Bununla birlikte açık uçlu sorularla öğrencilerin analitik analiz yapabilecekleri sonuçlar elde edilmek isteniyorsa eğitim programının da buna uygun dönüştürülmesi gerekmekte, öğrencilerin müfredattaki konu başlıklarını geniş bir perspektiften değerlendirebilecekleri, özgürce sorgulayıp, özgürce kendilerini ifade edebilecekleri bir eğitim sistemi yaratılmalıdır. Halihazırdaki eğitim sistemi bu beklentiyi karşılamaktan uzak, tek tipçi, baskıcı, ayrımcı, eşitsizlikçi ve yasakçıdır.

• İçinde bulunduğumuz eğitim-öğretim yılı içerisinde eğitim emekçilerinin haksız ve hukuksuz biçimde ihraç edilmesi ya da açığa alınması eğitim hizmetinde büyük tahribatlar yaratmış, en az bir milyon öğrenci bu durumdan olumsuz etkilenmiştir. Bu tahribat değerlendirilmeksizin sene sonunda yapılacak bir sınavda sistem değişikliğine gitmek, en naif ifadeyle öğrencilere haksızlık olacaktır.

• LYS, ne yazık ki gençlerimizin hayatına, geleceğine doğrudan etki yapacak bir sınavdır. Söz konusu sınavlarda “ben yaptım oldu” denilerek hareket edilmesi gençlerin geleceğiyle oynamaktır, kabul edilemezdir. Bu nedenle yapılacak değişikliklerin Eğitim Fakültelerinden, bilim insanlarından, sendikalardan ve doğrudan gençlerden alınan görüşler doğrultusunda hazırlanması, sonuçlarının iyi planlanması gerekmektedir. Halbuki “açık uçlu soru” değişikliği bu aşamaların hiçbirinden geçirilmemiştir. Dolayısıyla ÖSYM gibi toplumda “güven sorunu” yaşayan bir kurumun “ben yaptım oldu” demesi, toplumda var olan güven sorununu derinleştirme riskini beraberinde getirmektedir.

• ÖSYM tarafından yayınlanan örnek sorulardan da görüleceği üzere, cevabı “PROTEİN” olan soru için yanıtın her harfi tek tek cevap anahtarına kodlanacak şekilde düzenlenmiştir. Dolayısıyla bir harfi yanlış kodlayan bir aday, soruyu yanlış yanıtlamış sayılacaktır. Böylelikle sınavlarda öğrencileri en çok strese sokan cevap anahtarında yanlış kodlama sorunu daha da büyük bir sorun haline gelecektir.

• Diğer sorun ise açık uçlu sorulara yanıt verirken cevap anahtarında daha fazla kodlama yapılacak olması nedeniyle ortaya çıkan “zaman” sorunudur. Açık uçlu soruların öğrencilerde zamanı iyi değerlendirememe kaygısı yaratacağı ve bu nedenle üzerlerindeki stresi artıracağı gözetilmeli, sınav süresi buna uygun olarak belirlenmelidir.

ÖSYM, 2017 Lisans Yerleştirme Sınavlarında üniversite adaylarına yöneltilecek açık uçlu soru örneklerini bugün internet sitesinden yayımladı.

DAHA FAZLA