Lübnan seçimlerinde zafer Hizbullah'ın

Lübnan seçimlerinde zafer Hizbullah'ın

Lübnan’da 9 yıl aradan sonra önceki gün düzenlenen parlamento seçimlerinde sandıktan Hizbullah çıktı.

Resmi olmayan sonuçlara göre, ABD ve İsrail’in uluslararası platformda “terörist” örgüt olarak tanımladığı Hizbullah ve müttefiklerinin oluşturduğu Direniş’e Vefa ittifakı yarışı önde götürüyor. İran destekli Hizbullah’ın lideri Hasan Nasrallah dün yaptığı açıklamada seçim sonuçlarını “Ülkenin egemenliğini koruyan direniş seçeneğinin büyük siyasi zaferi” olarak nitelendirdi. Hizbullah ve Emel ittifakının parlamentodaki 128 koltuğun yarısından fazlasını aldığı belirtilirken sonuçlar örgütün Suriye’de iç savaşa Devlet Başkanı Beşşar Esad’a destek vermek amacıyla katılmasından bu yana güç kazandığının ve İran’ın bölgede etkinliğinin arttığının bir işareti olarak yorumlandı. İsrail, resmi olmayan sonuçlara dair ilk tepkisini dün, "Lübnan=Hizbullah" diyerek vermişti.

ESAD'A YAKIN İSİMLER

New York Times’ın haberine göre, bu sonuçlar Hizbullah ittifakına karşı oldukları yasaları veto etme hakkı veriyor. Hizbullah ittifakının, Cumhurbaşkanı Mişel Aun’un partisi Özgür Yurtseverler Hareketi ile birlikteliğe giden Hariri’nin Gelecek Hareketi’nin kaleleri Beyrut, Trablus ve Sidon’da da kazanımlar elde ettiği belirtildi. Hizbullah’ın desteklediği adaylar içerisinde Esad’a yakın isimler de var. Şii general Cemil El Sayid de bunlardan birisi. Eski Lübnan istihbarat şefi olan El Sayid, Esad’ın yakın arkadaşı olarak biliniyor. Hariri dün yaptığı açıklamada Gelecek Hareketi’nin 2009 seçimlerine göre bu kez parlamentoda 12 koltuk kaybederek 22 vekille temsil edileceğini söyledi. Tüm kesimlere ellerini uzattıklarını belirterek ülkenin güvenliği, istikrarı için birliktelik çağrısı yaptı. Hizbullah’a yakın El Akbar gazetesi sonuçları Başbakan Hariri’ye “tokat” olarak nitelendirdi.

GÖZLER HARİRİ'DE

Mecliste en büyük Sünni blokun Hariri önderliğinde oluşması bekleniyor. Bu da yeni hükümetin de Hariri başkanlığında kurulması ihtimalini artırıyor. Lübnan İçişleri Bakanlığı, genel seçimlere katılım oranını yüzde 49.2 olarak açıkladı. Lübnan’da yasalar gereği cumhurbaşkanı Maruni, başbakan Sünni, meclis başkanı da Şii olmak zorunda. 2009’da yapılan bir önceki seçimlerde katılım oranı yüzde 54’te kalmıştı. Parlamento seçimlerinin beş yılda bir yapılması gereken Lübnan’da son seçim 2009’da yapılmıştı. Seçimler, Suriye iç savaşının Lübnan’a sıçrama olasılığı ve seçim yasasının değişmesi gerekçe gösterilerek 3 defa ertelenmişti.