Lisede ‘gelenek göreneklerimiz’ adı altında öğrencilere evlilik canlandırıldı

Lisede ‘gelenek göreneklerimiz’ adı altında öğrencilere evlilik canlandırıldı

Zonguldak'ın Alaplı ilçesindeki Çok Programlı Anadolu Lisesi’nde düzenlenen ’Turizm Haftası’ etkinliğinde liseli kız öğrenci ile erkek öğrenciye gelinlik ve damatlık giydirildi.

Türkiye çocukların zorla evlendirilmesine karşı mücadeleyi sürdürürken Zonguldak'ın Alaplı ilçesindeki Çok Programlı Anadolu Lisesi’nde düzenlenen ’Turizm Haftası’ etkinliğinde liseli kız öğrenci ile erkek öğrenciye gelinlik ve damatlık giydirildi.

Okul bahçesinde gerçekleştirilen etkinliğe Alaplı Kaymakamı Saim Eskioğlu, Belediye Başkanı Nuri Tekin, İlçe Emniyet Müdürü Erkan Tektaş, İlçe Milli Eğitim Müdürü Cevat Çevik, öğretmenler, veliler ve öğrenciler katıldı. Açılış konuşmasını yapan okul müdürü Rıfat Yiğit, öğrencilerin Alaplı kültürünü yansıtan gösteriler hazırladığını savunarak, "Alaplı kültürünü, geleneğimizde olan enstantaneleri sunacağız. Bu gösteriye yardımcı olan okulumuz idareci, öğretmenleri ve öğrencilerimize teşekkürlerimi sunuyorum" dedi.

'GELENEK GÖRENEK' ADI ALTINDA ÇOCUKLARA EVLİLİK CANLANDIRMASI

Ardından, lise öğrencilerinin rol aldığı, ‘Alaplı’da düğün’, ‘Alaplı’da bayram’, ‘Alaplı’da gelin kaynana atışması’ konulu tiyatro gösterileri sunuldu. İlçede özellikle köylerde eskiden yapılan atlı düğünlerin canlandırıldığı oyunda önce ‘kız isteme’ sahnelendi. 10 ve 11’inci sınıf öğrencilerinin rol aldığı oyunda ardından kına gecesi ve ‘atlı gelin alma’ yapıldı. Kına gecesinde damat olan erkek öğrenciye de kına yakıldı.

ÖĞRENCİLERE GELİNLİK VE DAMATLIK GİYDİRİLDİ

DHA’nın haberine göre okul müdürü Rıfat Yiğit’in, "Alaplımızda erkeğe de kına yakarız. Eşine, ailesine, vatanına, milletine kurban olsun diye" şeklinde dua etmesiyle damadın eline kına yakıldı. Ardından evden ‘gelin çıkarma geleneği’ canlandırıldı.

DAHA FAZLA