LGS tercihlerinde ortaya çıktı: ‘Dersler en erken 20.00’de bitecek’

LGS tercihlerinde ortaya çıktı: ‘Dersler en erken 20.00’de bitecek’

LGS sonuçlarının açıklanmasıyla tercih motorunda ‘ikili eğitim sistemi’ gören veliler "Ülke bu kadar karışık ve cinsel istismar bu kadar artmışken bir öğrencinin 20.00’da dersten çıkması ne demek?" sözleriyle isyan etti.

İzel Sezer / @izelsezer

Erdoğan’ın Kasım 2017’de liselere giriş sınavına ilişkin “Ben TEOG olayını istemiyorum” sözünden iki gün sonra kaldırılan sistemin yerine getirilen Liseye Geçiş Sınavı (LGS); birçok kötü sonucu da beraberinde getirdi.

Okulların nitelikli-niteliksiz olarak ayrıldığı yeni sistemde öğrenci, puanı yeterli olduğu takdirde nitelikli okul tercih edebiliyorken yeterli puan alamayan öğrenci ise diploma notuna göre evine en yakın niteliksiz okula yerleştirilecek.

Bunun yanında, geçtiğimiz Ocak ayında dönemin Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Müsteşarı Yusuf Tekin tarafından yapılan "Türkiye genelinde 20'ye yakın ilde tam gün eğitime geçildi. Geriye kalan 61 ilde de 2019-2020 eğitim öğretim yılı başlarken tam gün eğitime geçmeyi hedefliyoruz. Bunun için ihtiyaç duyduğumuz derslik sayısını ilgili bakanlıklarla paylaştık” açıklamasının ardından ilköğretim okullarında ve liselerde ikili eğitim sistemine geçilmesi beklenirken, LGS sonuçlarının açıklanmasıyla aktifleşen tercih robotunda tam gün eğitim sistemindeki birçok okula ikili eğitim sisteminin getirildiği görüldü.

Okulların nitelikli-niteliksiz olarak ayrılmasının yanı sıra birçok niteliksiz okulda ikili eğitim sistemine geçilmesi ise veliler, öğrenciler ve öğretmenler tarafından büyük tepkiyle karşılandı.

Okulları niteliksiz olarak tanımlanan ve tam gün eğitim sisteminden ikili eğitim sistemine geçirilen İstanbul Pendik 80. Yıl Nuh Çimento Anadolu Lisesi öğrenci velileri ve okul aile birliği üyeleri yaşadığı sorunları İleri Haber’e anlattı.

‘EŞİT ÖĞRENCİ DAĞILIMI YAPILMADI’

Bir 12. sınıf öğrencisinin velisi ve okul aile birliği başkanı olan Hatice Cibooğlu “Ben bu okulda 3 senedir okul aile birliği başkanlığı yapıyorum. Okulumuzda gerçekten son 4 yılda öğrencilerimiz becerilerini göstermeye başlamışken, güzel üniversitelere yerleşirken bu sene öğrendik ki okulumuz ikili sisteme geçiş yapacakmış. Biz bunu veliler olarak kesinlikle istemiyoruz. İstemememizin sebebi de Pendik sınırlarında o kadar çok okul varken eşit bir şekilde öğrenci dağılımı yapılmadı. Eğer eşit dağılım olsaydı okulumuz ikili eğitim sistemine geçmek zorunda kalmayacaktı. Niye böyle bir eşitsizlik yapılıyor? Derslikleri çok olduğu halde az kontenjanı olan okullar var. Bizim az sınıfımız olmasına rağmen çok fazla kontenjan açıldı. Ayriyeten Cumhurbaşkanı’nın da ‘ikili sisteme karşıyız’ açıklaması oldu, neden şimdi böyle bir şey yapılıyor onu anlamış değiliz. Kurtköy Anadolu Lisesi ve Şevket Sabancı Anadolu Lisesi’nde de böyle bir durumun olduğu duyumunu aldık” dedi.

‘BİR ÖĞRENCİNİN 20.00’DE DERSTEN ÇIKMASI NE DEMEK?’

Yönetmeliğe göre derslerin 08.00’dan önce başlamasının yasak olduğunu vurgulayan Cibooğlu, “Anadolu liselerine 8 ders zorunlu olduğuna göre yeni sistemde sabahçıların dersi 14.00’dan önce bitmeyecek. Öğlenciler de 14.00’da girecek olursa dersler en erken 20.00’da bitecektir. Ülke bu kadar karışık ve cinsel istismar bu kadar artmışken bir öğrencinin 20.00’da dersten çıkması ne demek? Okulumuzun bulunduğu semt olan Esenyalı da çok karışık bir bölge. Bizim öğrencilerimiz lise öğrencisi. Civarda uyuşturucu, bonzai gibi tehlikeler çok yaygın. Biz çocuklarımızı tam gün eğitim varken bile okula korkuyla gönderiyoruz, ikili sistem olduğu takdirde sabah hava aydınlanmadan nasıl göndereceğiz? Biz kesinlikle ikili sistemi istemiyoruz” dedi.

VELİLER BAŞKA OKULA NAKİL ALIYOR

Velilerin şimdiden nakil aldırmayı düşündüğünü ve temel lise araştırdığını dile getiren Cibooğlu, “Bizim okulumuzun konumu ve fiziki şartları nitelikli okul olmaya oldukça müsait, okulların nitelik durumu neye göre belirleniyor? Burada bir rant durumu mu söz konusu anlayamıyoruz. İkili eğitim sistemine geçildiğinde halihazırda kadrolu olan öğretmenlerimizin tayin istemelerinden korkuyoruz. Kimse bu şartlar altında çalışmak istemez. Birçok veli çocuğunu temel liseye göndermeyi düşünüyor, şimdiden kaydını aldırmaya başlayanlar oldu bile. Birçok veli, çocuğunun naklini başka okula istiyor. 10, 11 ve 12. sınıflarımız kesinlikle bu şartlarda eğitim görmek istemiyorlar” diyerek öğrenci ve velilerin içinde bulunduğu durumu aktardı.

ÖĞRETMEN SAYISI İKİLİ SİSTEM İÇİN YETERLİ DEĞİL

Bir 10. sınıf öğrencisinin velisi ve okul aile birliği üyesi olan İlknur Yayla ise okuldaki öğretmen sayısının ikili eğitim sistemi için yetersiz olmasına dikkat çekerek “Okulumuzda şu an 58 tane öğretmen var. Bu öğretmenlerin ikili sistemde yeterli olması mümkün değil. Bundan ötürü ücretli öğretmen alınacağı duyumunu aldık. Ücretli öğretmen alınması durumunda eğitim niteliği ister istemez düşecektir. Şu an okulumuzun eğitim kalitesi gerçekten çok düzgün” sözlerini dile getirdi.

PENDİK İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ'NDEN HERHANGİ BİR AÇIKLAMA YOK

Eğitim Bir-Sen Üyesi olan Pendik İlçe Milli Eğitim Müdürü Aytekin Yılmaz’ın konuyla alakalı herhangi bir açıklaması olmazken veli İlknur Yayla, “Şu an zaten okulumuzdaki öğrenci mevcudu 960 kişi. 9. sınıflar için bu sene açılan kontenjanın ise 600 olacağı söyleniyor. Okulun şu an bu kontenjanı kaldırabilecek bir kapasitesi yok ve bu yüzden ikili sisteme geçiliyor. Pendik İlçe Milli Eğitim Müdürü’nün bu konuyla alakalı herhangi bir açıklaması olmadı. BİMER’e yazdık ama herhangi bir dönüş olmadı. Yaz tatili diye velilerimizin bu durumdan haberi yok” diyerek, velilerin Pendik İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nden bir açıklama beklediğini vurguladı.

‘BLOK DERS OLACAĞI DUYUMUNU ALDIK’

Bir 12. sınıf öğrencisinin velisi olan Sevim Acer de, “Milli Eğitim Bakanlığı tarafından tekli sisteme geçileceği söyleniyordu. İlkokulların da tekli eğitime geçmesini beklerken liselerin ikili eğitime geçmesi açıkçası bizi hayal kırıklığına uğrattı. Zaten eğitim sisteminde bir sürü eksiklik varken çocuklarımızı sıkıştırılmış bir eğitime almak çok doğru bir karar değil bize göre. Çocuklar bu sıkıştırılmış sistemle belki de birçok dersten bir şey anlamayacak. İkili eğitim sistemiyle birlikte okulda blok ders olacağı duyumunu aldık. Çocuklar 5 dakika arayla 80 dakikalık derslere girerse öğretilen şeyleri nasıl anlayacaklar? Bu kararın iptal edilmesini istiyoruz” sözleriyle tepki gösterdi.

‘ÇOCUKLARIMIZI DERSHANEYE GÖNDERMEK ZORUNDA KALIYORUZ’

Sözlerine devam eden Acer, “Cumhurbaşkanı ve Milli Eğitim Bakanı defalarca ‘ikili eğitim sistemi olmayacak’ açıklaması yaptı, şimdi bu karar nasıl alındı? Ortalığın hali zaten belli, her gün başka bir cinsel istismar durumuyla karşı karşıyayız. Çocukların sabahın karanlığında kalkıp okul yoluna düşmesi çok doğru bir şey değil. Gerekli güvenlik şartları nasıl oluşturulacak? Bunların hepsi çok büyük problemler. Ben bir anne olarak huzursuz ve tedirginim. Eğitim kalitesi düştükçe çocuklarımızı dershanelere, kurslara göndermek durumunda kalıyoruz fakat buna maddi durumu yeterli olmayan birçok aile var” dedi.

DAHA FAZLA