Leyla Zana'nın milletvekilliği düşürüldü

Leyla Zana'nın milletvekilliği düşürüldü

Meclis'te yapılan oylamada Zana'nın milletvekilliği düşürüldü.

HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana'nın vekilliği, TBMM Genel Kurulu'nda yapılan oylamada "devamsızlık" gerekçesiyle düşürüldü. Yapılan oylamayla alınan karar şu şekilde: 

"Ağrı Milletvekili Leyla ZANA’nın 1’inci Yasama Yılı ile 2’nci Yasama Yılı 01.10.2016 ila 30.04.2017 Döneminde Anayasa’nın 81’inci Maddesine Uygun Biçimde Andiçmeden Aralıksız Olarak Genel Kurulun 212 Birleşimine Katılmamasına Bağlı Devamsızlığı Nedeniyle Anayasa’nın 84. ve İçtüzüğün 138. Maddeleri Uyarınca Gerekli Değerlendirmenin Yapılması İçin Başkanlık Divanının 20.07.2017 Tarihli ve 41 Numaralı Kararı ve TBMM Başkanlığı Tezkeresi ile Anayasa ve Adalet Komisyonları Üyelerinden Kurulu Karma Komisyon Raporu kabul edilmiş ve Ağrı Milletvekili Leyla Zana’nın milletvekilliği düşmüştür."

VEKİLLİĞİ İKİNCİ KEZ DÜŞÜRÜLÜYOR

Öte yandan bu kararla Zana'nın vekilliği ikinci defa düşürülmüş oldu, Zana, 1994 yılında dönemin Demokrasi Partisi (DEP) milletvekilleri hakkındaki dokunulmazlığın kaldırılmasının ardından 1995 yılında milletvekilliği düşen isimler arasında yer almıştı.

LEYLA ZANA KİMDİR?

 

Leyla Zana 3 Mayıs 1961'de Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde doğdu.  Mehdi Zana ile evlendi. 1991 Türkiye genel seçimlerinde de Sosyaldemokrat Halkçı Parti'den Diyarbakır milletvekili seçilerek TBMM'ye girdi. Aynı yıl içerisinde yapılan TBMM yemin törenininde Türkçe başladığı sözlerini Kürtçe tamamlaması tartışmalara yol açtı. 1994'de de ABD'de yaptığı bir konuşma yüzünden Orhan Doğan, Hatip Dicle, Ahmet Türk, Sırrı Sakık ve Mahmut Alınak'la birlikte tutuklanarak hapis cezasına çarptırıldı. 8 Haziran 2004 tarihinde de serbest bırakıldı.

Daha sonra yeniden siyasete atılarak 24. Dönem Diyarbakır, 25 ile 26. Dönemde de Ağrı milletvekili oldu.

1 Kasım 2015 seçiminden sonra yemin ederken yerine “Türkiye milleti” dediği için andı kabul edilmemişti. 

VEKİL SAYISI 53'E DÜŞTÜ

Ayrıca, Zana’nın vekilliğinin düşürülmesiyle birlikte HDP’nin 59 olan milletvekili sayısı 53’e düştü. Daha önce de Figen Yüksedağ, Nursel Aydoğan, Faysal Sarıyıldız, Tuğba Hezer Öztürk ve Besime Konca gibi HDP'li vekillerin milletvekillikleri düşürülmüştü.