Latuff: Türkiye'de çizmiş olsaydım öldürülür ya da tutuklanırdım

Latuff: Türkiye'de çizmiş olsaydım öldürülür ya da tutuklanırdım

Dünyaca ünlü karikatürist Carlos Latuff, “Türkiye'de çizmiş olsaydım tutuklanır ya da Can Dündar gibi öldürülmeye çalışılırdım” dedi.

Toplumsal olaylara duyarlılığıyla bilinen dünyaca ünlü Brezilyalı karikatürist Carlos Latuff, Türkiye’de çizimlerine yapılan engellemelere ilişkin konuştu.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye'de yaşanan politik atmosferi ve hükümeti eleştiren karikatürleriyle tanınan dünyaca ünlü Brezilyalı karikatüristin 11 karikatürünün erişime engellenmesi talebiyle Twitter'a başvuruda bulunmuştu. Latuff, Erdoğan’ın erişim engeline ilişkin Latuff Mezopotamya Ajansı’ndan (MA) Metin Yoksu’nun sorularını yanıtladı.

‘TÜRKİYE'Yİ TAKİP EDİYORUM'

Türkiye'de basının çok ciddi baskılar altında olduğunu ifade eden Latuff, sosyal medya sayesinde Türkiye'deki siyasi olayları takip edebildiğini söyledi. Sadece Türkiye değil dünyanın birçok bölgesinde yaşanan hak ihlallerine yönelik çizimler yaptığını vurgulayan Latuff, "Sosyal medya sayesinde Türkiye’deki siyasi olayları takip etmek mümkün. Politik bir karikatürist olarak içinde Filistin, Brezilya, ABD, Avrupa ve Ortadoğu’dan takip ettiğim bir dizi ülke var. Ama 2010 Aralık ayında Türkiye’de olduğum dönemde gördüm ki karikatürlerimi geniş bir kitle takip ediyor ve bundan oldukça memnunum" dedi.

'ERDOĞAN’IN KİŞİSEL HIRSLARI TOTALİTER REJİME DÖNÜŞTÜ’

Türkiye başta olmak üzere birçok ülkeyi Twitter’dan takip ettiğini sözlerine ekleyen Latuff, şöyle devam etti: "Arap baharı sırasında ve Mübarek diktatörlüğünün yıkılışına kadar olan süreçte bölgede gelişen olaylarla olan irtibatımı koparmadım ve oradaki aktivistler paylaşılan karikatürlerimi gösterilerde kullandılar. Erdoğan tam da bu sebeple Twitter’a sürekli müdahale ediyor. Çünkü sosyal medyanın gücü sayesinde Türk medyasında göremeyeceğiniz politik ironilerin yer aldığı karikatürler hızlıca yayılıyor."  

Türkiye'deki gidişata Avrupa ülkelerinin sessizliğine de dikkat çeken Latuff, "Maalesef Erdoğan’ın kişisel hırsları Türkiye’yi, muhaliflerin devlet düşmanı olarak etiketlendiği bir totaliter rejime dönüştürüyor. Şu açık ki Erdoğan’ın Suriyeli mültecileri politik bir şantaja dönüştürmesi sebebiyle Avrupa Birliği Türkiye’de yaşanan ağır hak ihlallerine göz yumuyor" diye belirtti.  

‘ORADA OLSAYDIM ÖLDÜRÜLMEYE VEEYA TUTUKLANMAYA ÇALIŞILIRDIM'

Türkiye'de muhalif olan her kesimin tutuklanıp, gözaltına alındığını sözlerine ekleyen Latuff, "Kuşkusuz ki, bu çizimleri Türkiye'de çizmiş olsaydım tutuklanırdım, işkence görürdüm ve belki de Can Dündar’ın başına geldiği gibi fanatiklerinden biri tarafından öldürülmeye çalışılırdım” dedi.

DAHA FAZLA