'Laiklik kaldırılmalı' diyen Kahraman yeniden aday

'Laiklik kaldırılmalı' diyen Kahraman yeniden aday

AKP, “Anayasa’da laiklik olmamalı” diyen İsmail Kahraman’ı yeniden Meclis Başkanı adayı olarak gösterdi.

AKP, Meclis Başkanı adayı olarak İstanbul Milletvekili İsmail Kahraman'ı tercih etti.

22 Kasım 2015'te göreve başlayan ve görev süresi 22 Kasım’da sona erecek olan Kahraman, yeniden TBMM Başkan adayı oldu.

AKP, LAİKLİĞİN KALDIRILMASINI İSTEYEN İSMİN YENİDEN MECLİS BAŞKANI  OLMASINI İSTEDİ

Günlerdir AKP kulislerinde Meclis Başkanlığı adaylığı için Bekir Bozdağ ve Hayati Yazıcı’nın isimleri dillendirilirken, iktidar partisinin “Laiklik Anayasa’da olmamalı” diyen İsmail Kahraman’ı yeniden Meclis Başkanı adayı göstermesi dikkat çekti.

Kahraman, İslam Ülkeleri Akademisyen ve Yazarlar Birliği’nin (AY-BİR) düzenlediği bir konferansta, yeni yapılacak anayasanın dindar olması gerektiğini söylemişti.

1982 Anayasası’nın hiçbir yerinde Allah lafzının geçmediğini dillendiren TBMM Başkanı, laikliğin yeni Anayasa’da olmaması gerektiğini söylemişti. Kahraman şunları söylemişti: “Ama Anayasa inanca göre tasnif edildiğinde, bu 82 Anayasası da, 61 Anayasası da dindar anayasalardır. Neden? Resmi tatiller, Kurban Bayramı, Ramazan Bayramı’dır. Din dersleri mecburidir ve inanca dayalı bir yapısı vardır. Yani seküler değildir, dindar anayasadır. Laiklik tarifi de ona göre olmalıdır. Laiklik bir kere yeni anayasada olmamalıdır. Dünyada üç anayasada laiklik var. Fransa, İrlanda, bir de Türkiye’de var. Tarifi de yok. İsteyen, istediği gibi bunu yorumluyor. Böyle bir şey olmamalıdır. Dindar anayasa meselesinden anayasamızın kaçınmaması lazım. Dini olarak bahsetmesi lazım.”

ERDOĞAN'DAN AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Meclis Başkanlığı'na yeniden aday olan AKP’li İsmail Kahraman hakkında “Ben de yeni öğrendim adaylığını, bana düşen hayırlı olsun demektir” ifadelerini kullandı.

Erdoğan’ın Kahraman hakkındaki açıklamaları şöyle:

“Malumunuz, şu anda İsmail Bey, gerek siyasetteki deneyimi ile gerçekten yakın siyasi tarihe olan vukufiyeti ile değerli bir milletvekili arkadaşımız. Burada Meclis Başkanlığı'na adaylık husus her milletvekilinin kendi tercihidir. Şu anda İsmail Bey'in adaylığını ben de sizler gibi yeni öğrenmiş bulunuyorum. Bana düşen hayırlı olsun demektir. Benim oy kullanma hakkım da yok. Sadece partinin genel başkanıyım, aynı zamanda da Cumhurbaşkanıyım.”

İSMAİL KAHRAMAN KİMDİR?

7 Aralık 1940’ta Rize’de doğan İsmail Kahraman, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu.

Milli Türk Talebe Birliği Genel Başkanlığını yapan Kahraman,  24 Aralık 1995’te yapılan genel seçimlerinde Refah Partisi’nden meclise girdi. 28 Haziran 1996’da dönemin Refah Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Necmettin Erbakan tarafından Kültür Bakanı görevine atandı.

18 Nisan 1999’daki genel seçimlerden önce Refah Partisi’nin kapatılmasıyla seçime Fazilet Partisi’nden aday oldu ve 21. Dönem milletvekili olarak yeniden mecliste yerini aldı.

3 Kasım 2002 seçimlerinde adaylıkta bulunmadı ve bir süre siyasete ara verdi. 1 Kasım 2015’teki genel seçimlerde AKP’den İstanbul Milletvekili olarak seçildi ve bir kez daha mecliste yer aldı.

22 Kasım 2015’te yapılan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı seçiminde 316 oy alarak, Meclis’in 27. Başkanı oldu.

SEÇİM SÜRECİ

TBMM Genel Kurulunda, Meclis Başkanlığı seçimi 20 Kasım’da gizli oyla yapılacak.

İlk iki oylamada üye tamsayısının üçte iki (367); üçüncü oylamada ise üye tamsayısının salt çoğunluğu (276) aranacak.

Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılacak, dördüncü oylamada en fazla oy alan üye başkan seçilmiş olacak. Mevcut milletvekili dağılımına göre, TBMM Başkanının üçüncü turda seçilmesi bekleniyor.

CHP Grup Başkanvekilleri Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç, partilerinin İzmir Milletvekili Zekeriya Temizel'in adaylığı için Başkanlık Divanına başvuracakları açıklamıştı.

HDP'den, halen cezaevinde bulunan, partilerinin Hakkari Milletvekili Selma Irmak'ın Meclis Başkanlığı için aday olduğu duyurulmuştu.

MHP'den ise TBMM Başkanlığı için İstanbul Milletvekili Celal Adan'ın aday olacağı açıklanmıştı.