Laikliği savundukları için tutuklanan yurttaşlar ilk duruşmada tahliye edildi

Laikliği savundukları için tutuklanan yurttaşlar ilk duruşmada tahliye edildi

Yılbaşı gecesi gerçekleşen Reina saldırısının ertesi günü Okmeydanı’nda bir kahvehanede halkı IŞİD’e karşı mücadeleye ve laikliği savunmaya çağırdıkları için tutuklanan Halkevleri üyesi Ayşegül Başar ve Hamit Dışkaya tahliye edildi.

Halkevleri üyesi Ayşegül Başar ve Hamit Dışkaya, yılbaşı gecesi gerçekleştirilen IŞİD katliamının ardından ertesi gün Okmeydanı'nda bir kahvehanede yaptıkları konuşmada gerekçe gösterilerek tutuklanmışlardı. Başar ve Dışkaya, söz konusu konuşmada, "Artık yeter, artık buraya kadar, bundan sonra mahallelerimizde ne IŞİD'çiye ne de herhangi bir gerici, cihatçı çeteciye geçit vermeyeceğiz. Gericilik karşısında yükseltilmesi gereken bir bayrak vardır. Bu bayrağın adı da laiklik bayrağıdır." ifadelerini kullanmışlardı. 

Cumhuriyet'ten Canan Coşkun'un haberine göre, İstanbul 36. Asliye Ceza Mahkemesi'nde bugün görülen ilk duruşmaya bu sözlerle halkı kin ve düşmanlığa tahrik ettikleri iddiasıyla tutuklu bulunan Ayşegül Başar ve Hamit Dışkaya katıldı. Yargılananlara destek olmak için CHP Milletvekilleri Selina Doğan, Ali Şeker ve Onursal Adıgüzel de salonda yer aldı.

"TÜRKİYE CUMHURİYETİ MAHKEMELERİNDE LAİKLİĞİ ANLATMAYA UTANIYORUM"

Ayşegül Başar, savunmasına Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde laikliğini önemini anlatmaktan utandığını söyleyerek başladı. Savunması sık sık mahkeme heyeti başkanı tarafından kesilen Başar, yılbaşı kutlamalarının islamcılar tarafından hedef gösterildiğini anımsatarak, "Bu duruma tepkisiz kalamazdık." dedi.  

Başar savunmasının devamında, "Patlayan bombalar karşısında tepki göstermek 'anormal bir durum', bombaların 'normalmiş' gibi hareket edilmesi toplumun bunlara alışmasına neden olmuştur. Gerici ve faşist gibi tanımlamalarla halkın bir bölümünü karşı karşıya getirdiğimiz iddia ediliyor. Bildiride herhangi bir şiddet çağrısı yoktur. Halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmedim. Söylenen sözlerde de böyle bir yorum yoktur" ifadelerini kullandı.

"GÖRÜNTÜLERDE ARKADA GÖRÜNDÜĞÜM İÇİN TUTUKLUYUM"

Tutuklu sanık Hamit Dışkaya da, “Olayın olduğu gün kahvede gençler gelip izin isteyerek konuşma yapacaklarını söylediler. Rahatsızlık duymadım bu konuşmadan. Ben de Halkevleri üyesiyim, kamu yararı güden bir kuruluştur. Bu konuşmalarda bir suç unsuru bulunmadığını, doğru bulduğumuzu söyledik. Benim bu davada yargılamamın nedeni görüntüde arkada görünüyor olmam. Bu yüzden aylardır tutuklu bulunuyorum” diye konuştu.

TAHLİYE KARARI VERİLDİ

Avukatların tahliye talebinin ardından ara kararını oluşturan hakim Elif Efe, Başar ve Dışkaya'ya yöneltilen suçlamaya ilişkin delillerin toplandığını belirterek, tahliyelerine karar verdi. Yargıç Efe, bildiriye ilişkin görüntü kaydının bilirkişiye gönderilmesine hükmederek, duruşmayı 12 Ekim'e erteledi.