Kuzey Kore krizi yeniden BMGK gündeminde

Kuzey Kore krizi yeniden BMGK gündeminde

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi toplantısı öncesi Amerika Birleşik Devletleri ve Çin, Kuzey Kore krizini masaya yatırdı.

İleri Haber

ABD ve Kuzey Kore arasında yaşanan gerilim Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin gündemine taşındı. Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Kuzey Kore’nin nükleer programını engellemek için somut adımlar atmaya hazır olduklarını ifade etti. Rex, “Kuzey Kore’nin Amerika Birleşik Devletleri’nin ana karasını vuracak füze geliştirmesi an meselesi. Böyle bir niyetleri olduğunu defalarca belirttiler. Bu şartlarda Amerika Birleşik Devletleri hiçbir şey yapmadan öylece bekleyemez. Aynı durum Kuzey Kore’nin füze menzili içinde bulunan diğer Güvenlik Konseyi üyeleri için de geçerli” ifadesini kullandı.

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ise krizin sıcak çatışmaya dönüşmesine engel olmak için diyalog çabalarını sürdüreceklerini belirtti. Çin Dışişleri Bakanı yaptığı açıklamada, “Şiddete başvurulması sorunları çözmez ve daha büyük felaketlere yol açar. Bu krizden çıkışın tek yolu diyalog ve müzakeredir, taraflar hassas tercihlerde bulunmayı göze almalı. Kore Yarımadası ve nükleer konularıyla ilgili geçmiş tecrübemiz, diyalog var olduğu sürece bölgede istikrarın da var olacağını gösteriyor. Yarımadanın nükleerden arındırılması için daha fazla çaba göstermeliyiz” dedi. Çin’in Batı’yla yaşanan gerilimi düşürmeye ve ABD’nin Asya denizindeki artan silahlanmasını engellemeye yönelik attığı adımlara karşın, Kuzey Kore ordusu tüm kuvvetlerinin iştirak ettiği geniş çaplı bir tatbikat başlattığını duyurdu. Bu karşı adıma karşı,  Amerikan Ordusu Pyonyang hükumetinin nükleer tehdidine karşı Güney Kore sınırına füze savunma sistemi yerleştirmeye başladığını açıkladı. Bu karar Güney Kore’de savaş kışkırtıcılığı nedeniyle tepkiyle karşılandı.