Kuşdili'nin imara açılmak istenmesine tepki: Kuşdili Çayırımızı geri istiyoruz!

Kuşdili'nin imara açılmak istenmesine tepki: Kuşdili Çayırımızı geri istiyoruz!

Kadıköy'de Kuşdili Çayırı olarak bilinen ancak zamanla betona gömülerek otopark haline getirilen alan, şimdi de imara açılmak isteniyor. Kadıköy Kent Dayanışması tarafından yapılan basın açıklamasında ise alanın imara açılmak istenmesine tepki gösterilerek, "Biz Kadıköylüler, Kuşdili Çayırımızı geri istiyoruz" denildi.

Kadıköy'de Kuşdili Çayırı olarak bilinen alan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından plan değişikliğiyle imara açılmak isteniyor. Karara tepki gösteren Kadıköy Kent Dayanışması tarafından imara açılmak istenen alanda basın açıklaması gerçekleştirildi. 

Açıklamada, betonlaştırılarak otopark haline getirilen alanın imara açılmasıyla daha fazla betona gömüleceği vurgulanarak, "Kuşdili Çayırı'nın betonlaşmasına,her türlü yapılaşmaya açılmasına, ranta seyirci kalmayacağız. Kadıköy'ün asıl ihtiyacı kamusal yeşil alanlardır. Kuşdili Çayırı arkeolojik, kültürel ve çevresel etmenler dikkate alınarak yeniden kamusal, yeşil alan olarak düzenlenmelidir." denildi. 

Kadıköy Kent Dayanışması tarafından yapılan açıklama şu şekilde:

Kuşdili Tekrar İmara Açılmak İsteniyor

Biz Kadıköylüler Kuşdili Çayırımızı Geri İstiyoruz

Kadıköy'ün önemli merkezlerinden birisi olan Kuşdili'yle ilgili imar planı değişikliği, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü'nce 15 Eylül 2017 tarihinde askıya çıkarıldı. Plan değişikliğine konu 38.142 m2'lik alan, Fenerbahçe Stadı karşısında Kurbağalıdere yanında yer almakta ve Kuşdili Çayırı olarak bilinse de halihazırda açık otopark ile pazar yeri olarak kullanılmakta.

Rant uğruna Kuşdili'ni imara açma hevesi yeni değil. 2013 yılında İBB tarafından hazırlanan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca onaylanan Kuşdili'ne AVM ve katlı otoparkın olduğu plan; Kadıköylülerin, demokratik kitle ve meslek örgütlerinin, yerel inisiyatiflerin uzun soluklu itirazlarına ve  protestolarına neden olmuştu. Yoğun prtestolar  ve Demokratik  mücadele sonucunda  Kadıköy Belediyesi'nin ve TMMOB Mimarlar Odasının  açtığı dava sonrası, İstanbul 1. İdare Mahkemesi 30 Eylül 2015 tarihinde oybirliği ile aldığı kararla planı iptal etmişti. İstanbul’un eski mesire alanlarından biri olan ve 3. derece Doğal Sit Alanı olarak tescillenen Kuşdili Çayırı'nda koruma ilkelerinin geçerli olduğunun altı çizilmiş; yapı yoğunluğuna sebep olacak projeler yerine çayır özelliği koşullarında yeşil alan olması gerektiği, AVM ve otopark projesinin Kadıköy’e yoğunluk, ulaşım, çevresel, yapılaşma gibi unsurlar yönünden olumsuzluk getireceği belirtilmişti.

Buna ek olarak, 2016 Ağustos ayında İSKİ Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada 'taşkın önlemli yapılaşma alanında' kaldığı gerekçesiyle Kurbağalıdere ıslah ve dere işletme bantı olarak işlenen alanda derenin doğal akışını engelleyeceği, arazi topografyasını değiştireceği için yapılaşmaya kesinlikle izin verilmemesi gerektiği ifade edilmiştir.

Alanın bir bölümünde faaliyet gösteren İtfaiye Anadolu Yakası Müdürlüğü'nce 2016 Temmuz ayında yapılan açıklamada da ''istasyonumuzun mevcut yeri konumu itibarı ile bölgeye itfaiye hizmeti verilebilecek en uygun yer olarak tespit edilmiş, fiili olarak da bu tespitin doğruluğu kanıtlanmıştır'' denilmektedir.

Yeraltı katlı otopark olarak düzenlenmek için imara açılmak istenen Kuşdili Çayırı, İstanbul II Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun 10.10.2002 tarihli kararı ile 3. derece Doğal Sit Alanı olarak belirlenmiştir.

İBB ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yaptıkları planlarla yasaları, mahkeme kararlarını ve ilgili kurum ve meslek odaları ile Kadıköylülerin ihtiyaç ve taleplerini hiçe saymaktadır. Mahkeme kararları, ilgili kurum ve meslek odalarının itirazlarında da belirtildiği gibi alana yapılacak yeraltı otoparkı, yağmur sularının toprağa erişmesini engelleyecek; dere ıslah hattına zarar verecek; trafik yoğunluğu yaratacak ve tescillenmiş sit alanına zarar verecektir. Bu anlamda alanın tarihi, kültürel ve çevresel etkenler göz ardı edilerek ve mahkeme kararları dikkate alınmayarak defalarca imara açılmaya çalışılmasını anlamak mümkün değildir. Bir zamanlar çayır olan Kuşdili yıllar içinde betonlaşmaya yenik düşmüştür. Şimdi daha fazla imar ve betonla tamamen yok edilmek istenmektedir.

Ancak Kadıköylüler olarak kamu yararı olmayan bu planları kabul etmeyeceğiz. Kuşdili Çayırı'nın betonlaşmasına,her türlü yapılaşmaya açılmasına, ranta seyirci kalmayacağız.

Kadıköy'ün asıl ihtiyacı kamusal yeşil alanlardır. Kuşdili Çayırı arkeolojik, kültürel ve çevresel etmenler dikkate alınarak yeniden kamusal yeşil alan olarak düzenlenmelidir.

DAHA FAZLA