'Kürtlerin Batılı müttefikleri Kerkük operasyonuna alkış tuttu'

'Kürtlerin Batılı müttefikleri Kerkük operasyonuna alkış tuttu'

İngiliz Times gazetesi, Kürtlerin Batılı müttefiklerinin, Irak'ı kaybetmemek adına Kerkük operasyonuna alkış tuttuğunu yazdı.

İngiltere'de yayın yapan Times gazetesi, Irak hükümetinin pazartesi günü Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) kontrolündeki Kerkük'e yönelik operasyonuna ilişkin bir analiz yayınladı.

BBC Türkçe'nin aktardığı yazıda, IKBY'de Kürdistan Demoratik Partisi'den (KDP) sonraki en etkili güç olan Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (KYB); Kerkük konusunda Irak hükümetiyle bir gizli anlaşma yapmış olabileceği belirtildi. 

"TALABANİ ANLAŞMA YAPMAKLA SUÇLANIYOR"

KYB'ye bağlı Peşmergelerin Kerkük operasyonu başladığından mevzilerini terk ettiğine vurgu yapılan yazıda, geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden eski Irak Cumhurbaşkanı ve KYB lideri Celal Talabani'nin oğlu Bafel Talabani'nin, Erbil'in 25 Eylül'deki bağımsızlık referandumu öncesindeki çabalarını aktarılıyor.

Buna göre; Bafel Talabani, gelişmelerden dolayı kaygılıydı ve referandumuna iki gün kala, bunun iptal edilmesi ya da en azından tartışmalı bölgelerde yapılmaması yönünde bir çağrı hazırladı. Ancak bu çabalar hem Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani'nin hem de KYB'nin yarısı tarafından kenara itildi.

Bunun üzerine Bafel Talabani'nin hasta babası için Erbil'den ayrıldığının belirtildiği yazıda, "Bu çağrı geri çekildi ve Talabani bir sonraki uçağa binerek babasını görmek için Berlin'e gitti. Babası 10 gün sonra öldü. Irak siyasetinde hiçbir şey sonsuza kadar sürmüyor. KYB'deki Talabani kanadı şimdi, her halukarda bir anlaşma yapmakla suçlanıyor" ifadeleri yer alıyor. 

"BATILILAR IRAK OPERASYONUNA ALKIŞ TUTTU"

Analiz yazısında daha sonra, Kürtlerin Batılı müttefikleri olan ABD ve İngiltere'nin, Kerkük operasyonunu desteklediği belirtilerek, "ABD ve İngiltere Kürtlerin özgürlüğünü 1990'ların başında garanti altına alan ilk ülkelerdi. Suriyeli Kürt dün şöyle diyordu: 'Kürtler, Amerikalıların ve İngilizlerin bir Arap şehri olan Rakka'yı ele geçirmesine yardım etmek için canlarını veriyor'. Ancak Batılı müttefikler; Arapların, yarısı Kürt olan ve Kürtlerin anayurt olarak gördükleri Kerkük'e doğru ilerlemelerine seyirci kaldı ve onlara alkış tuttu." denildi. 

"KERKÜK'SÜZ BİR IRAK AYAKTA KALAMAZ"

Batılıların neden Irak hükümetini desteklediğine ilişkin ise, "Bunların hepsi reel politikayla ilgili. Kerkük'süz bir Irak felaket olur ki Irak Başbakanı Haydar El-İbadi de artık ayakta kalamaz. Amerikalıların ve İngilizler için, git gide daha fazla İran'ın kontrol ettiği bu ülkede, etkilerini sürdürmeleri açısından tek umut o. Gelecek yıl seçimler yapılacak. Kerkük ödemeye değer bir bedeldi." ifadeleri kullanıldı.