Kürtçe müzik dinledikleri için haklarında terör soruşturması açılan lise öğrencileri Meclis gündeminde

Kürtçe müzik dinledikleri için haklarında terör soruşturması açılan lise öğrencileri Meclis gündeminde

Aydın’daki bir imam hatip lisesinde Kürtçe müzik dinledikleri için haklarında terör soruşturması açılan lise öğrencileri HDP’li Botan’ın verdiği soru önergesiyle Meclis gündemine taşındı.

@Meryem_Yildrim

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Lezgin Botan, Aydın Anadolu İmam Hatip Lisesi birinci sınıf öğrencisi 14 yaşındaki Y.B. ve 5 sınıf arkadaşı hakkında, Kürtçe müzik dinledikleri gerekçesiyle okul yönetiminin suç duyurusu üzerine soruşturma açılmasını TBMM gündemine taşıdı.

HDP’li Botan Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın yanıtlaması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde, “Terör örgütü propagandası yapmak” iddiasıyla gözaltına alınan çocukların, yaşadıklarının etkisiyle psikolojik sorunlar yaşadıkları için okula gitmedikleri ve okula gidenlerin ise arkadaşları tarafından dışlandığını aktardı.

'ÇOCUK YAŞTAKİ ÖĞRENCİLERİNİ ŞİKAYET EDEN OKUL YÖNETİMİ HAKKINDA HERHANGİ BİR İŞLEM YAPILDI MI?'

Botan, çocuk yaştaki öğrencilerin söz konusu muameleye tabii tutulmasının onların psikolojilerini olumsuz etkilediğini belirterek, çocukların bu durumu yaşayabileceğini hesaba katmadan öğrencilerini şikayet eden olan okul yönetimi hakkında herhangi bir adli işlem yapılıp yapılmadığını sordu.

Kürtçe müzik dinlemenin ve halay çekmenin gözaltına alınmaya gerekçe olarak gösterilmesinin toplumsal barışı tehdit ettiğini de ifade eden Botan, Bakan Yılmaz’dan şu soruların cevabını istedi:

1- Aydın Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde birinci sınıf öğrencisi 14 yaşındaki Y.B. ve 5 sınıf arkadaşının gözaltına alınmasının hukuki gerekçesi nedir?

2- Aydın Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde yaşları 14 olan birinci sınıf öğrencilerinin “Terör örgütü propagandası” ile itham edilip yetişkin hukukuna tabi tutulması doğru mudur?

3- Öğrencilerin eğitim süreçlerinin devamlılığı ve psikolojik durumları hesaba katılmadan öğrencileri şikayet eden okul yönetimi hakkında herhangi bir inceleme veya soruşturma başlatılmış mıdır?

4- Öğrencilerin psikolojik sorunlar nedeniyle okula gitmedikleri ve gidenlerinse dışlandıkları bilgisi kamuoyuna yansımıştır. Bu konuda ne tür tedbirler alınmıştır?

5- Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda Kürtçe konuşmak, Kürtçe şarkı dinlemek, Kürtçe şarkılarla halay çekmek yasak mıdır?

6- Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda Kürtçe konuşmanın ve Kürtçe şarkı dinlemenin hâlâ normal karşılanmamasının sebebi nedir?

7- Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda başta Kürtler olmak üzere diğer halklara yönelik ayrımcılık, ırkçılık ve ötekileştirmenin önüne geçebilmek için alınan tedbirler nelerdir?

NE OLMUŞTU?

Aydın Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde birinci sınıf öğrencisi 14 yaşındaki Y.B. ve 5 sınıf arkadaşı hakkında Kürtçe müzik dinleyip halay çektikleri gerekçesiyle okul yönetimi tarafından suç duyurusunda bulunulmuş, 6 çocuk gözaltına alınarak “Terör örgütü propagandası yapmak” iddiasıyla adliyeye sevk edilmişlerdi. Adli kontrol şartıyla serbest bırakılan öğrencilerin yaşadıklarının etkisiyle psikolojik sorunlar yaşadıkları için okula gitmedikleri ve okula giden öğrencilerin ise arkadaşları tarafından dışlandıkları belirtiliyor.

Öğrencilerden Y.B.’nin babası duruma tepki göstermiş, “Esnafım ve Kürdüm. Bununla da gurur duyuyorum ama doğma büyüme Aydınlıyım. Vatanına hayırlı evlat yetiştirmek isteyen bir babayken şimdi bizi terörist ilan ettiler. ‘Kürtçe müzik dinledi’ diye kimse kimseyi hain ilan edemez. Bu olayın takipçisi olacağız. Maddi ve manevi her yönden hakkımızı arayacağız” demişti.

 

 

DAHA FAZLA