Küresel IndustriALL sendikasından grevdeki metal işçilerine destek açıklaması

Küresel IndustriALL sendikasından grevdeki metal işçilerine destek açıklaması

IndustriALL Küresel Sendikası ve IndustriALL Avrupa Sendikası Birleşik Metal İş Sendikası öncülüğünde grevde olan metal işçilerine destek açıklaması yaptı.

IndustriALL Küresel Sendikası ve IndustriALL Avrupa Sendikası, toplu iş sözleşmesi sürecinde yaşanan uyuşmazlık nedeniyle DİSK’e bağlı Birleşik Metal İşçileri Sendikası (Birleşik Metal İş) öncülüğünde greve çıkan metal işçilerine destek açıklaması yaptı.

Grevin Bakanlar Kurulu kararıyla yasaklanmasının Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) sözleşmelerine, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nda bulunan işçi haklarına aykırı olduğu belirtilen yazılı açıklama şu şekilde:

“Sevgili Kardeşlerimiz,

Size bu mektubu her biri madencilik, enerji ve imalat sektörlerinde milyonlarca işçiyi temsil eden IndustriALL Küresel Sendikası ve IndustriALL Avrupa Sendikası adına, Birleşik Metal İş sendikasının ABB, Schneider Elektrik, Schneider Enerji ve General Electric gibi çeşitli çokuluslu şirketlerin Türkiye’deki 13 tesisinde 4 farklı bölgede 20 Ocak 2017 günü saat 10.00’da greve başlayan üyeleriyle dayanışmamızı belirtmek amacıyla yazıyoruz.

Birleşik Metal İş sendikasının ABB, General Elektrik, Schneider Elektrik ve Asil Çelik’de başlattığı meşru grevinin Bakanlar Kurulunun bir kararnamesiyle yasaklanmış olduğunu öğrenmiş olmaktan büyük üzüntü duyuyoruz.

Bu yasaklama, işçilerin en temel haklarından olan ve Türkiye Cumhuriyeti Anayasası, ILO Sözleşmeleri ve ILO’nun çeşitli kararları ile korunan grev hakkının açık bir ihlalidir.

Sizlerle ve sendikanız Birleşik Metal İş sendikasıyla tam dayanışmamızı belirtmek isteriz.

Yaşasın işçi sınıfını uluslararası dayanışması.

Dayanışmayla

Valter Sanches Luc Triangle

IndustriALL Küresel Sendikası IndustriALL Avrupa Sendikası

Genel Sekreter”