Kulp yangını soruşturmasında tek bir tutuklama bile yok

Kulp yangını soruşturmasında tek bir tutuklama bile yok

Bir yıl önce Diyarbakır’ın Kulp ilçesi’nde Kuran kursunda meydana gelen yangında 6 çocuk yaşamını yitirmişti. Soruşturmada tek tutuklama yok!

Adana Aladağ ilçesinde yaşanan ve 11 öğrencinin yaşamını yitirmesine neden olan yangın yakın zaman da meydana gelen Kulp Karaağaç köyünde bulunan Kuran kursu yangınını akıllara getirdi. 1 Aralık 2015 tarihinde Diyarbakır’ın Kulp ilçesi Karaağaç köyü Kuran kursunda meydana gelen yangında  6 çocuk yaşamını yitirmişti. Kulp’ta meydana gelen Kur’an kursu yangınının üzerinden1 yıl geçmesine rağmen tek bir kişi dahi tutuklanmadı.

KURAN KURSU KAÇAKTI

Evrensel'den Serpil Berk'in aktardığına göre; Kuran kursunda çıkan yangın döneminde Eğitim Sen Kulp temsilcisi olan Nihat Zaman, 6 çocuğun yaşamını kaybetmesine neden olan yangın soruşturmasının üzerinin kapatıldığını ifade ederek şunları söyledi: “Yürütülen soruşturmada bugüne kadar tek bir kişi bile tutuklanmadı. Yangının çıktığı kurs binası kaçaktı, gerekli izinler dahi alınmamıştı. İlçe Müftülüğünün, ‘Diyanet İşleri Başkanlığı’na gerekli başvuruyu yaptık cevap bekliyoruz’ dediğine bizzat şahidim. Davanın gidişatıyla ilgili bilgi almak istediğimizde soruşturma devam ediyor şeklinde cevaplar aldık ama tek bir gözaltı, tutuklama görmedik.”

[ih2]

‘KAPATMAK İSTEDİLER’

Yangında yaşamını yitiren çocuklardan bir kısmının kurs pansiyonunda kalmasının dahi yasal olmadığını söyleyen Zaman, “Yangında yaşamını yitiren çocuklardan 3’ü okul çağında olup başka köylerden kursa geliyordu. O gece orda yatılı kalmaması gereken öğrencilerdi, ailesi başka köyde olmasına rağmen o gece orada kalıyorlar. Bir şekilde ailelerin bu duruma ikna edildiğini düşünüyorum.  Biz o dönem ortaya çıkan bu durumu Kulp Milli Eğitim Müdürlüğü’ne de sorduk, fakat olayı kapatmaya dönük bir tavır takındılar. Biz çocukların okul çağında olduğunu söylediğimizde inkâr ettiler,  öğrencilerin bilgilerini gösterdik kabul etmek zorunda kaldılar. Basına duruma dair bilgi verdiğimizde ise İlçe Müftülüğü, ‘Neden bize sormadan basına demeç veriyorsunuz’ diyorlardı”dedi.