Kübalı tekstil markasından ABD ambargosuna karşı online çözüm

Kübalı tekstil markasından ABD ambargosuna karşı online çözüm

Küba’nın giyim ve tekstil markalarından biri olan Clandestina, Trump hükümetinin Karayip adalarına uyguladığı ulaşım kısıtlamasına karşı Amerikalı müşterilerine ulaşmanın yolunu buldu. ABD sınırları içinde online ticaret yapan firma, tasarımı Küba'ya ait olan ürünlerini satıyor.

Küba'nın geri dönüşümcü ve modern tekstil markalarından biri olan Clandestina, ABD'de online satış yaparak ambargoyu aşmayı hedefliyor.

“Karşı koy ve fethet” sloganı ve clandestina.co internet adresiyle satışa başlayan firma, Kübalı tasarımcılar tarafından geliştirilen ve üzerinde Küba sloganlarının bulunduğu konfeksiyon ürünlerini ABD'li müşterilerine ulaştırıyor.

ABD'de satılacak ürünlerin Amerikalı tekstilciler tarafından üretileceğini ancak tasarımların Küba'ya ait olmaya devam edeceğini açıklayan firma, İspanyol vatandaşlığı bulunan şirket ortağı Leire Fernandez sayesinde ABD'de şirket kurup satış yapabildiklerini söylüyor. Clandestina, online satış yöntemiyle ABD'nin Küba'ya uyguladığı ticaret ambargosu ve ulaşım kısıtlamalarını da aşarak, müşterilerinin yüzde 50'sini oluşturan ABD vatandaşlarına ulaşabilecek.

'ASLINDA BEN HAVANA'DAYIM'

Kreatif ve yerel tasarımlı ürünleri sayesinde Küba'ya giden turistlerin ilgisini çeken Clandestina, 2015 yılında Küba Devlet Başkanı Raul Castro'nun desteğiyle, Idania del Rio ve İspanyol ortağı Leire Fernandez tarafından Havana'da kuruldu.

Clandestina, kıyafet, çanta, poster ve üzerinde Küba'nın yerel mizahını yansıtan sloganlarla ilginç desenler olan biblolar satarak turistlerin ilgisini çekiyor. Sattığı tişört ve çantaların üzerine “Aslında ben Havana’dayım” veya “Ben bir ‘mamey'im (bir çeşit meyve), benden milkshake yapabilirsin” gibi sloganlar yazıyor.

GERİ DÖNÜŞÜM SAĞLIYOR

Clandestina'nın en önemli özelliği, ürünlerini eski tekstil ürünlerini elden geçirerek yapıyor olması. Yurtdışından Küba'ya getirilen ikinci el tekstil malzemelerini yeniden tasarlayarak yepyeni bir ürün haline getiren firmada şu an 27 kişi çalışıyor ve Havana'daki dükkan yılda 20 bin kişi tarafından ziyaret ediliyor.