Küba’da bayrak devri

Küba’da bayrak devri

Küba lideri Raul Castro, 2008'den bu yana yürüttüğü devlet başkanlığı görevini devrediyor.

Devlet Başkanlığı görevini Küba Devrimi'nin lideri Fidel Castro'dan devralan Raul Castro bayrağı Devlet Başkanı Yardımcısı Miguel Diaz-Canel'e devrediyor.

Yarın toplanacak Ulusal Meclis’in, ikinci 5 yıllık başkanlık döneminin sonunda görevini bırakacağını açıklayan Raul Castro'nun yerine Diaz-Canel'i başkanlığa seçmesi bekleniyor.

605 milletvekili ayrıca, ulusal meclis başkanını, devlet başkanı yardımcısını ve Devlet Konseyi'nin 29 üyesini seçmek için oy kullanacak.

Küba Anayasası'na göre Devlet Konseyi başkanı aynı zamanda devlet başkanı ve hükümetin başı.

BAYRAĞI DİAZ-CANEL TESLİM ALIYOR

Castro (solda) ve Diaz-Canel (sağda)

57 yaşındaki Diaz-Canel'in devlet başkanı olması ayrıca ülkenin kurucu kadroları içinde yer almayan, devrim döneminde yetişmiş kuşaktan bir ismin ilk kez başa geçmesi anlamına geliyor.

86 yaşındaki Raul Castro, devlet başkanlığı görevini devretse de Komünist Partinin başında kalacak.

Fidel Castro 2008 yılında sağlık nedenleriyle devlet başkanlığı görevini kardeşine devretmiş, efsanevi devrimci lider 2016 yılında 90 yaşında hayatını kaybetmişti.

MİGUEL DİAZ-CANEL KİMDİR?

Devlet başkanlığını devralması beklenen Miguel Diaz-Canel, 25 yıldır Komünist Parti içinde görev yapan bir isim. Santa Clara'daki Merkez Las Villas Üniversitesinde elektronik mühendisliği eğitimi alan Diaz-Canel, bir süre silahlı kuvvetlerde görev yaptıktan sonra kendi üniversitesinde öğretim üyesi olarak çalıştı. Komünist Parti gençlik misyonlarında da görev yapan Diaz-Canel, 2013 yılında Raul Castro tarafından devlet başkan yardımcılığına getirilmişti.