Köylü, 800 yıllık sedir ormanlarını kurtardı

Antalya'nın Konyaaltı ilçesi Hisarçandır köyüne bağlı Ekizce Yaylası'nda 800 yıllık sedir ormanlarının ortasına kurulan mermer ocağına karşı köylünün açtığı davada Antalya 2. İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Rıfat Doğan - İleri Haber

Antalya’da köylünün 800 yıllık sedir ormanları için verdiği mücadelede ilk kazanım geldi. Antalya 2. İdare Mahkemesi, Ekizce Yaylası’nda yapılan mermer ocağına karşı açılan davada “telafisi güç zararlara yol açacağı” gerekçesiyle yürütmenin durdurulmasına karar verdi.

Ekizce Yaylası’nda 100 dönümlük (10 hektar) alana kurulan mermer ocağı anıt niteliğindeki sedir ağaçlarının kesilmesine neden olmuştu. Ocağın açıldığı Hisarçandır, aynı zamanda Ekizce Yaylası Expo 2016'nın sembol bitkisi olan endemik bitki Paeonia kesronensis (syn:turcica) yani şakayık bitkisinin doğal yaşam alanı. Mermer ocağının doğal yaşam alanlarına zarar verdiğini belirten köylüler, mücadele etme kararı aldı ve konuya ilişkin 49 kurumla birlikte çalışma yürüttü.  

Köylüler, yasal haklarını kullanarak yargı yoluna başvurdu. Antalya 2. İdare Mahkemesi, "telafisi güç zararlara yol açacağı" gerekçesiyle yürütmeyi durdurdu. Davayı açan köylülerden Şaban Kılıç "Sevinçten ağalamak üzereyim; bölge bizim su kaynaklarımızın olduğu yerdir; mermer ocağının altında yaklaşık 25 su kaynağı vardır. Ekizce , Palamutlar, Belen ve diğer mahallelerimiz bu suları hem içme suyu, hem de tarımsal sulama suyu olarak kullanmaktadır. Su açısından da ayrıca çok seviniyorum." diye konuştu.

Hisarçandır Muhtarı Sait Karateke da şunları söyledi:

"Hukukun bu şekilde karar vermesi çok önemli. Davanın başından beri köyün; suyuna, yoluna, tarımına, su kaynaklarına, sedir ormanına, kısacası doğaya ve halkın sağlığına zarar verecek demiştik. Bu nedenle durdurma kararını çok sevindirici buluyoruz. Bölgemiz heyelan bölgesi, ocak çalıştığı için, dağ alınıp ortadan kalkacağı için, heyelan hızlanacaktı.  Ayrıca bölgemizde turizm potansiyeli de vardır, bölgede mermer ocağı yerine turizm daha  kazançlı  olacaktır. Biz mahkemenin de ayn biçimde sonuçlanacağını ümit ediyoruz." 

 Antalya Isparta Burdur Denizli Kaş Platformu Sözcüsü Hediye Gündüz "Bu karar sadece Ekizce'nin bugününü değil, geleceğini de kurtaracak bir karardır. 800 yıllık sedirler kadar; ormanı evi bilen yaban yaşamın bireyleri için de önemlidir. Bölgede yaşayan kartallar, şahinler, ağaçkakan, yabani güvercin, keklik, tilki, tavşan, kurt, sincap ve vaşak için de hayati önemde bir karardır. Onların evi korunursa onların yaşamı da korunmuş olacaktır" dedi.

DAHA FAZLA