KOÜ’den harç skandalında geri vites: Çıkan haberlerin ardından harçlar iade edildi

KOÜ’den harç skandalında geri vites: Çıkan haberlerin ardından harçlar iade edildi

Kocaeli Üniversitesi’nde (KOÜ) kapatılan program için ödenen harçları öğrencilere iade etmeyen ve bir sonraki yarıyıl için harç isteyen KOÜ yönetimi geri adım attı.

Tugay Candan / [email protected] / @TugayCandan1312

KOÜ’de sene başında kapatılan Jeoloji Mühendisliği bölümü ikincil öğretim (İÖ) programı öğrencilerinin ödediği harçları iade etmeyen ve bahar yarıyılı için de harç isteyen KOÜ yönetimi, olayın medyada yer almasının ardından geri adım atarak, öğrencilere harçlarını iade etti.

KOÜ Jeoloji Mühendisliği bölümünün ikincil öğretim programında eğitim gören öğrenciler, programın kapatılmasının ardından örgün öğretim statüsüne geçirilirken; öğrencilerden alınan harcın geri iade edilmediği ve öğrencilerden bahar yarıyılı için de harç istendiği ortaya çıkmıştı.

OKULUN DAYANAK GÖSTERDİĞİ RESMİ GAZETE'DE 'HARÇLAR ÖDENSİN' DENMİŞ

Konuyla ilgili İleri Haber’e konuşan bir öğrenci, olayın medyada yankı bulmasının ardından okulun geri adım attığını söylerken; daha önce kendilerine okul tarafından yapılan bilgilendirmede, Resmi Gazete uyarınca harç iadelerinin yapılamayacağının iddia edildiğini belirtti.

Öğrenci, şu açıklamalarda bulundu:

“Dönem boyu geri ödeme bekledik ve sık sık bunun için bölüm sekreterine gittik. Bizden dilekçe istendi. Doldurduk, ancak uzun süre bize geri dönüş yapılmadı.

Aralık’ın ortalarına doğru, okul tarafından harçların geri ödenmeyeceğine dair bir bilgi geldi. Buna gerekçe olarak da Resmi Gazete bildirisi gösterildi. Ancak işin garibi, Resmi Gazete’de de harçların geri ödenmesi gerektiği belirtiliyor.

Bunun ardından bir imza kampanyası başlatmaya ve sesimizi duyurmaya karar verdik. İleri’nin konuyla ilgili yaptığı haberin ardından ise okulda bir telaş başladı. Sanırım Perşembe günü alınan harcı geri ödememe kararı, Pazartesi günü apar topar geri çekildi.

‘OKUL İŞİN İÇİNDEN ÇIKMAK İSTEDİ’

Okul tamamen “kimse ses çıkarmaz” düşüncesiyle ve bu kararı sınav zamanına bırakarak, işin içinden çıkmak istedi. Biz bu konuyla uğraşırken ders çalışamadık mesela. Çünkü daha önce de belirtmiştim; Biz bu harçları çalışarak ödüyoruz.

‘OLAY ÜNİVERSİTELERDEKİ DURUMU ORTAYA ÇIKARDI’

Haberin medyaya yansıması okulu geri adım attırdı ve üniversitelerdeki durumu ortaya tekrar çıkardı. Hakkımız olan şey, ancak işim dallanıp budaklanmasıyla elde edildi.

Dolayısıyla tepki göstermedikçe haksızlık yapılmaya devam ediliyor ve hakkımızı almak için her yerde olduğu gibi tepkimizi göstermemiz gerekiyor.

Harçların geri ödenmesi tamamen verilen tepki sayesinde oldu. Kanunlarda yazanlar uygulanmadı. KOÜ tarafından fırsat yaratılmak istendi ama tepkileri ve kararlı olduğumuzu gördüklerinde can havliyle geri dönüş yapıldı.”

DAHA FAZLA