'Koruyu Koru' diyenler bir araya geldi: Validebağ gönüllülerinden basın açıklaması

'Koruyu Koru' diyenler bir araya geldi: Validebağ gönüllülerinden basın açıklaması

Üsküdar Validebağ Korusu içindeki yapılaşmaya karşı mücadele eden Validebağ gönüllüleri "restorasyon" projesi kapsamında zarar gören ve tarihi taşları yıkılan atölyelerin önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Üsküdar Validebağ Korusu içindeki yapılaşmaya karşı mücadele eden Validebağ gönüllüleri "restorasyon" projesi kapsamında zarar gören ve tarihi taşları yıkılan atölyelerin önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

"Validebağ Korusu'nda Yapılaşmaya, Ticarethaneye, Ranta TALANA HAYIR!" sloganıyla bir imza kampanyası da başlatan Valibağ gönüllülerinin basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi;

Üsküdar Altunizade’de bulunan 354 dönümlük Validebağ Korusu 1999 yılından bu yana 1. derece doğal SİT alanıdır. Şehir içinde ender kalan yeşil alanlardan olan Koru, daha önce olduğu gibi SİT kararından sonra da rant meraklılarının iştahını kabartmaya devam etmiştir.

Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından eski atölye binalarında başlatılan restorasyon çalışmasını bu nedenle çok yakından izliyoruz. 2.derece tarihi eser kapsamında tescilli olan bu binalar restorasyon adı altında yıkılmıştır. Oysa binaların tescilli olmaları, çatı bölümlerinin özelliği nedeniyle idi. Şu anda binaların çatısı yoktur.

Ayrıca, restorasyon sonrasında bu binaların kafe-restoran olarak işletileceği söylenmektedir. Adile Sultan Kasrı’nın içi, bahçesi ve Sürekli Eğitim Merkezi adı verilen eski ahır binaları çevresi toplamda yaklaşık 2.250 kişiye “kafe-restoran” hizmeti verebilecek durumdadır. 1. derece doğal SİT alanı olan ve içinde tescilli kültür varlıkları bulunan Koru’daki mevcut kafe-restoranların doğal ve tarihi dokuyu bozacak kadar çok olmasına karşın, bir kısmının kapatılması gerekirken bir yenisini eklemenin hiçbir gereği ve kamusal yararı yoktur.

Son günlerde Koru’da İBB adına ölçüm yapan birilerini görmeye başladık. Sorduğumuz sorulara net cevap alamadık. Kimisi yol yapımı için, kimisi ağaç tespiti amacıyla ölçüm yaptığını söyledi. Eğer yapılan bu ölçümler sonucunda Korumuza yeni yollar yapılması, mevcut yolların genişletilmesi, uzatılması ya da asfaltlanması düşünülüyorsa, bu planlardan en kısa zamanda vazgeçilmesi gerekmektedir.

13 Aralık 2016 tarihinde ise İBB Meclisi, Validebağ Korusu Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ve Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı ve plan notlarını değiştirerek kabul etti. Buna göre, Koru’da toplamı 100 m2’yi aşmamak üzere, sökülüp takılabilir, müştemilat türü 1 katlı yapılar yapılabilecektir. Ayrıca, kentsel tasarım/peyzaj projeleriyle halka açık rekreasyon amaçlı park ve doğal gezinti ve yürüyüş alanları yer alabileceği belirtilmiştir. Korumuzda kaç m2 olursa olsun, yeni tek bir bina daha yapılmasına karşıyız. Koruda fazlasıyla gezinti ve yürüyüş alanları varken yenilerinin açılmasını istemiyoruz. Validebağ Korusu’nun park değil, 1. Derece doğal SİT alanı olduğu hiç bir zaman unutulmamalıdır.

18 yıl boyunca yetkililere yazılı ve sözlü olarak defalarca ifade ettiğimiz gibi, Validebağ Korusu’nda yeni kafeye, restorana, yola, binaya veya herhangi bir tesise ihtiyaç görmüyoruz. Bu düşüncemizi bir kez daha yetkililere iletebilmek için hem change.org’da bir imza kampanyası başlattık; hem de komşularımızdan ıslak imza toplamaya başladık. Ayrıca atölye binaları önünde nöbet uygulaması başlattık. Tüm duyarlı insanların desteğini bekliyoruz.

Doğal, yeşil ve bir bütün olarak gelecek kuşaklara aktarılmasını istediğimiz Validebağ Korusu, çevrede oturan insanların, hatta tüm İstanbul halkının gözbebeğidir. Gözbebeğimize zarar verecek herhangi bir uygulamaya izin vermeyeceğiz.

Validebağ Gönüllüleri

 

DAHA FAZLA