Koruma Kurulu'ndan 'Validebağ Korusu' kararı

Koruma Kurulu, Üsküdar'da bulunan 1. derece sit alanı olan Validebağ Korusu'nda bulunan kaçak yapıların belediyece yıkılmasını ve Öğretmenevi önünde bulunan mermerlerin kaldırılmasını istedi.

Rıfat Doğan - İleri Haber

Üsküdar'da içerisine izcievi yapılması ve buna karşı başlatılan nöbetle tekrar gündeme gelen Validebağ Korusu ile ilgili Koruma Kurulu önemli kararlara imza attı. Kurul, Koru'da bulunan kaçak yapılara ilişkin belediyece işlem yapılmasını isterken, ağaçların köklerine zarar veren mermerlerin kaldırılmasını talep etti. 

Validebağ Gönüllüleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Arif Belgin Koruyla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul 1 Numaralı Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü'ne 5 şikayet dilekçesi verdi. Bu dilekçeleri inceleyen Koruma Bölge Müdürlüğü, şu kararları aldı:

1- Validebağ Korusuna ilişkin İBB tarafından güncel ağaç rölövesinin hazırlanmasına,

2- Dosyasında mevcut kısmi ağaç rölövesiyle güncel ağaç rölövesinin karşılaştırılmasına,

MERMERLERDEN ARINDIRIN

3-  Komisyon raportörleri tarafından hazırlanan inceleme raporunda kök boğazı daraltığı belirtilen ağaçların gövde çapının 8 katından az olmamak üzere sert zeminden arındırılmasına, 

BELEDİYE KAÇAK YAPILARLA İLGİLİ İŞLEM YAPSIN

4- Komisyonumuz tarafından uygun bulunan "Validebağ Adile Sultan Kasrı Çevre Düzenlemesi Tadilat Projesi"nde mevcut olmakla beraber, parselde ruhsatsız olarak yapıldığı anlaşılan 1 adet çay ocağı, 1 adet kış bahçesi hakkında 2863 sayılı kanunun 16. maddesi gereğince belediyesince işlem yapılmasına, 

5- Sert zemin uygulamasının (vaziyet planında alt kottaki çay ocağının uzantısında bulunan yeşil alan zonu) İstanbul 2. Bölge Tabiat Varlıklarını Koruma Komisyonunca 12.11.2013 tarih ve 02-518 sayılı komisyon kararı ile uygun bulunan "Validebağ Adile Sultan Kasrı Çevre Düzenlemesi Tadilat Projesi"ne uygun olarak yapılmasına.

İZİNSİZ AĞAÇ KESİLMİŞ!

Haydarpaşa Numune Hastanesi'nin yol cephesinde ve arka cephesinde izinsiz olarak kesildiği anlaşılan ağaçlarla ilgili izinsiz kesim yapanlar hakkında yasal işlem yapılmasının izin olmadan ağaç kesim, budama ve ayrıaca parselde uygulama yapılmayacağının ilgili kurumlara hatırlatılmasına.

DAHA FAZLA