Koruma altındaki Salda Gölü'nde talan çanları: 'Cazibe merkezi olabilir'

Koruma altındaki Salda Gölü'nde talan çanları: 'Cazibe merkezi olabilir'

Burdur'un Yeşilova ilçesindeki Salda Gölü’nde talan çanları çalmaya başladı. Gölü ziyaret eden Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, "Çok ciddi bir cazibe merkezi olabilir” dedi.

Burdur’un Yeşilova ilçesindeki Salda Gölünü ziyaret eden Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, önce “Salda Gölünü koruyalım” dedi, ardından “doğallığını kirletmeyecek şekilde turistik tesis yapılabilir” diye konuştu. Kurtulmuş, Salda Gölü'nü bu yaz 250 bin kişinin ziyaret ettiğini söyleyerek, “Salda Gölü’nü çok fazla tesislerle, binalarla doldurmadan güzelliğini ve bakir halini korumak gerekir. Daha çok yerli turist ağırlayan Salda Gölü yabancı turist açısından da çok ciddi bir cazibe merkezi olabilir” diyerek adeta talan çanlarını çaldı.

Yusuf Yavuz'un haberine göre; Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılan değerledirmede ise gölün "sağlık turizmi" için cazibe merkezi olduğu ifade edilerek şöyle denildi: “Dünyada, Mars gezegeninin özelliklerini taşıyan iki yerden biri konumundaki göl, üzerinde endemik bitki ve hayvan türünü barındıran, yapılaşmanın yasaklandığı bir sit alanı olarak bakir güzelliğini özenle koruyor. Kil havuzlarında ziyaretçilerine çamur banyosu imkânı sunan Salda Gölü, bir kamp alanı olarak da özellikle yerli turistin göz bebeği.”

SALDA KIYILARI YAPILAŞMAYA MI AÇILIYOR?

Tabiat Parkı ve doğal sit alanı olarak koruma altında bulunan Salda Gölü kıyılarında, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve Yeşilova Belediyesi’nin sorumluluğunda iki günübirlik kullanım alanı bulunuyor. Orman ve Su İşleri Bakanlığı 6. Bölge Müdürlüğü, bir süre önce Salda Gölü Tabiat Parkı bünyesindeki alanda restoran ve kafeterya gibi üniteleri de içeren bir karşılama merkezi inşaatına başladı. Korunan alan niteliğindeki göl kıyısındaki kullanım ve kaldırma kapasitesi dengesi giderek bozulurken, Numan Kurtulmuş’un bölgeyi ziyareti ve yaptığı açıklamalar ile Salda’nın talana açılarak, el değmemiş kıyılarında yeni tesisler inşa edileceği şüphelerini beraberinde getirdi.

Salda Gölü, turkuaz rengi ve beyaz kumsallarıyla Türkiye’nin Maldivleri olarak anılıyor. 185 metre derinliğe sahip gölde son yıllarda gölü besleyen derelerin üzerine DSİ eliyle yapılan göletler Salda’nın can damarlarının kurutulması anlamına geliyor.

DAHA FAZLA