Konakoğlu Dinlenme Tesisleri’nde 50’si Afgan 200 işçi aylardır maaş alamıyor

Konakoğlu Dinlenme Tesisleri’nde 50’si Afgan 200 işçi aylardır maaş alamıyor

Düzce’deki Konakoğlu Dinlenme Tesisleri’nde işçiler aylardır maaş alamazken, 20’li yaşlardaki kaçak Afgan işçiler de kölelik koşullarında çalıştırılarak her türlü iş yaptırılıyor. Krizde olduklarını öne süren tesis yönetiminin son model araçlar kullandığı, işten çıkmak isteyen işçilere ise “bütün yasal haklarımdan vazgeçtim” yazılı belge imzalatmaya çalıştıkları ortaya çıktı.

Düzce’de servis yapan Konakoğlu Dinlenme Tesisleri’nde işçiler aylardır kölelik koşullarında ücretsiz ve güvencesiz çalıştırılıyor. Tesisin market, fast-food ve restaurant bölümünde çalışan toplamda 200 işçi aylardır maaş alamazken, kaçak olarak çalıştırılan 1996 ve 1997 doğumlu Afganistan uyruklu yaklaşık 50 işçiye ise adeta kölelik koşullarında çalışma dayatılıyor. Sigortasız olan Afgan işçilere tesiste garsonluktan bulaşıkçılığa, tuvalet temizliğine kadar her türlü iş yaptırılırken, evlerine ödeyemedikleri borçları yüzünden icra gelen işçilerin maaş talebinin yönetim tarafından para yok” denilerek reddedildiği öğrenildi.

11 aydır tesiste çalışan ve 5 aydır maaş alamayan bir işçi, kötü çalışma koşullarını ve yaşadıklarını İleri Haber’e anlattı. Konakoğlu Dinlenme Tesisleri yönetiminin “çekimiz var” diyerek aylardır maaş taleplerini reddettiklerini anlatan işçi, işyeri sahiplerinin son model araçlar kullandığını ve ekonomik durumlarının da gayet iyi olduğunu söyledi.

DAYATILAN HUKUKSUZ BELGEYE İŞÇİNİN CEVABI: HAKKIMI MUTLAKA ALACAĞIM!

Genç bir işçiye, işten çıkış yapmak istediği sırada “haklarımdan vazgeçiyorum” yazılı bir belge imzalatmak istendiğini aktaran tesis emekçisi, söz konusu işçinin belgeyi imzalamaması üzerine tesis müdürünün “Para-mara yok” yanıtını verdiğini anlattı. Müdürün bu tavrıyla karşılaşan işçinin ise müdüre durumu mahkemeye taşıyacağını ve hakkını mutlaka kendilerinden alacağı yanıtını verdiğini aktardı.

EVLERE İCRA GELDİ

Öte yandan, maaş alamadıkları için borçlarını ödeyemeyen işçilerin evlerine de icra geldi. İşçilerin durumunu aciliyetini anlattığı ve şirket yönetimine ilettiği “En azından icra borcum olan 2 bin lirayı borcu ertelemek için öder misiniz?” şeklindeki taleplerine ise yine karşılık verilmedi.

“2 AY DAHA DAYANIN”

İş yeri yönetiminin işçileri sürekli “2 ay daha dayanın” şeklinde oyaladığını ve işçilere yalan söylediğini belirten işçi, bunun nedeninin ise tesisin bölümlerinin (market, fast-food gibi) başka şirketlere devredileceği ve işçilerin maaşını bu şirketlerden temin etmeye zorlamak olduğuna dikkat çekti. Tesis emekçisi, yönetiminin bu tavrını eleştirerek tepkisini şu sözlerle dile getirdi: “2 ay sonra dayanın vereceğiz diyorlar. Ama dayanamıyoruz. 2 ay sonra yine vermeyecekler maaşlarımızı, 5 aydır alamıyoruz maaş, 2 ay sonra 7 ay olacak. Yeni gelen şirket de “veremeyiz” diyecek, parasız pulsuz kalacağız. Yine mağdur olan biz olacağız. Çok sıkıştık…”

“ÇOCUKLARIMA HARÇLIK VEREMİYORUM, FATURALARIMI ÖDEYEMİYORUM…”

İki çocuk okuttuğunu anlatan işçi, çocuklarına harçlık veremediğini, faturalarını dahi ödeyemediğini söyledi. İşçi, zor durumda olduklarını ve seslerinin duyulmasını istediklerini dile getirdi.

DAHA FAZLA