Komünist belediye Ovacık'taki sanat festivali OHAL bahanesiyle yasaklandı

Komünist belediye Ovacık'taki sanat festivali OHAL bahanesiyle yasaklandı

Ovacık’ta 24- 30 Temmuz tarihleri arasında yapılması planlanan 1. Uluslararası Ovacık Sanat Günleri Festivali başlamasına sadece iki gün kala OHAL bahanesiyle yasaklandı.

OHAL dönemi boyunca birçok alanda yaşanan yasaklamalar ve baskılar sanata da darbe vurdu. Bu yıl ilk kez sanat festivaliyle buluşacak olan Ovacık’a da OHAL engeli getirildi.

Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu Komünist Ovacık’ın ilk sanat festivalinin de OHAL bahanesiyle yasaklandığını söyledi.

İleri’ye konuşan Fatih Maçoğlu “Mevcut programımız kabul edilmedi. Konserler dört günden bir güne düşürülmek istendi. Biz bu konuda hem fikir olduk tamam olabilir dedik. Ama panel, söyleşiler ve atölyelerin dışarıda yapılmasına izin vermediler. ‘İçeride yapacakasınız’ dediler. Biz de buna karşı çıktık, kabul etmeyeceğimizi söyledik. Çünkü atölyeler, söyleşiler bunların hepsi sokakta kurulacaktı.Güvenlik ve OHAL nedeniyle dışarıda yapamayacağımız söylendi” diyerek yasaklanma nedenini anlattı.

“DÜNYADAKİ İNSANLARLA BULUŞTURMAK İSTEDİK”

Yasaklanma kararının ardından çok üzgün ve kırgın olduklarını belirten komünist başkan Maçoğlu, “Biz buradaki insanların Türkiye’deki birçok insanla buluşmasını istiyoruz. İspanya Marinera’daki başkan gelmek istiyordu. Biz dünyadaki insanları buradaki insanların tanımasını istedik. Buradaki esnafın çektiği sıkıntıları bir nebze desteklemek adına bu çalışmaları yaptık. Ama maalesef güvenlik meseleleri üzerinden sanatın yapılamayacağının söylenmesi hepimizi üzdü ve kırdı.”

SANATÇILAR DAYANIŞMAK İÇİN GELECEK

Maçoğlu yasak kararına rağmen sanatçıların destek vermek amacıyla Ovacık’a geleceğini söyledi:

“Biz ama sanatçı arkadaşlarımıza bütün dostlarımıza bir arada oturarak sanatı konuşabiliriz, misafirimiz olun dedik. Dostlarımızın ve sanatçı arkadaşlarımızın büyük bir bölümü bizimle dayanışma amacıyla gelecek.”

Halkın bu karara çok üzüldüğünü ve insanların  tepkili olduğunu ifade eden Maçoğlu, “İnsanlar burada sanatçıları göremiyor. Bu toplum bazı dönemlerde sadece ve sadece bu güvenlik halini değil yaşamın devam ettiğini, her şeye rağmen sanatın da yapılabileceğini, buluşulabileceğine dair bir beklentisi olan bir toplum. Muhtemelen Türkiye’nin birçok illerinde birçok halk böyle düşünüyordur” diye konuştu.

“FESTİVAL, TOPLUMUN TALEBİYDİ”

“2, 2.5 aydan fazladır beklediğimiz planladığımız, emek verdiğimiz ve gerçekten de iyi bir şey yapacağımız bir konunun bu hale gelmesi hepimizi üzdü” diyen komünist başkan “Bu projeyi kollektif bir şekilde ortaya çıkardık. Bize dostlarımızın ‘böyle bir şey yapmak istiyoruz’ önerisi oldu ve biz de bunu heyacanla karşıladık. Bu toplumsal bir beklentiydi. Bizim üstten yaptığımız bir şey değildi. İnsanların, toplumun talebiydi. Bu korku ortamının ortadan kalkması lazım. Sanki her zaman olay varış, kavga olacakmış gibi algının kalkması lazım. Yoksa insanların yaşam hevesini, psikolojisini zor duruma sokar” dedi.