Kolombiya'da barışa gölge: Barış anlaşmasından bu yana 55 yerel lider öldürüldü

Kolombiya'da barışa gölge: Barış anlaşmasından bu yana 55 yerel lider öldürüldü

Kolombiya'da FARC ile hükümet arasında 24 Kasım 2016'da imzalanan barış anlaşmasının ardından geçen süreçte FARC ile bağlantılı 55 yerel lider öldürüldü.

Kolombiya'nın en büyük gerilla örgütü Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) ile Kolombiya Hükümeti arasında başlayan barış görüşmeleri geçtiğimiz yıl bir barış anlaşmasının imzalanmasıyla son bulmuştu. 52 yıllık savaşın ardından FARC, Kolombiya Hükümeti ile imzalanan barış antlaşmasının ardından 27 Haziran'da resmen silahlı mücadeleyi bıraktığını duyurmuş ve yaklaşık 7 bin FARC gerillasının sivil topluma entegre olma süreci başlamıştı. 

BARIŞ SÜRECİNDE 55 SİYASİ CİNAYET

Ancak Kolombiya'da barış süreci her iki tarafın da kararlılığına rağmen oldukça sorunlu bir şekilde ilerliyor. Barış anlaşmasının imzalandığı 24 Kasım'dan bu yana FARC'ın etkili olduğu bölgelerde siyasi cinayetler ve kaçırılma olayları yaşanıyor. El Pais'in aktardığına göre, 2017 yılının ilk yarısında FARC ile bağlantılı 55 köylü ya da yerel lider kimliği belirsiz kişilerce öldürüldü. Halk, hükümeti paramiliter çetelerin siyasi cinayetlerine karşı önlem almaya çağırıyor. 

FARC'IN YEREL LİDERLERİ TUTUKLANDI

Öte yandan barış anlaşması kapsamında af yasasının çıkartılmış olmasına rağmen 1500'ün üzerinde FARC üyesi hala cezaevinde tutulmaya devam edilirken, Kolombiya Hükümeti de FARC üyelerine yönelik operasyonlarına devam ediyor. 

Geçtiğimiz 4 Ağustos'ta FARC'ın önemli isimlerinden Gloria Martínez, polis tarafından gözaltına alınarak tutuklandı. Martinez'in tutuklanmasına FARC'ın Küba'da tedavi gören lideri "Timochenko" kod adlı Rodrigo Londono datepki gösterdi. Yine aynı şekilde FARC'ın yerel liderlerinden Hugo Albeiro Guerrero da 6 Ağustos'ta gözaltına alındı. Guerrero'nun 60 kişilik bir ekibi olduğu ve barışa güvenerek ekibiyle birlikte silah bıraktığı belirtildi. 

FARC SİYASİ PARTİ OLMAYA HAZIRLANIYOR

Tüm bunlara rağmen FARC, barış sürecini iletlemeye ve yasal bir zeminde mücadele etmeye odaklanmış durumda. Örgüt, 1 Eylül Dünya Barış Günü'nde başkent Bogoto'daki Bolivar Meydanı'nda gerçekleştirilecek mitingle yasal siyasi partiyi duyuracak. 

KOLOMBİYA'DA SAVAŞ VE BARIŞ

FARC, 1950’li yıllarda ülkede yüzbinlerce kişinin hayatını kaybettiği “La Violencia” (şiddet) adı verilen iç savaş sürecinin ardından, 1964 yılında, büyük toprak sahipleri ve uluslararası tekellerin tarım üzerindeki hakimiyetine karşı bir köylü ordusu olarak kuruldu.

İç savaş sırasında Muhafazakar Parti tarafından desteklenen paramiliter grupların topraklarına yönelik saldırılarına karşı örgütlenen ve silahlı mücadele vermeye başlayan köylüler tarafından kurulan FARC, kısa süre içerisinde ülkenin üçte birini kontrol edecek düzeye ulaştı. FARC’ın hakim olduğu bölgelerde köylülerin kalkındırılması için çalışmalar yapıldı.

FARC’ın faaliyetlerine karşı ABD ve Kolombiya Hükümeti tarafından desteklenen paramilter çeteler ise ülkenin çeşitli yerlerinde düzenledikleri saldırılarla on binlerce köylüyü katletti. ABD ve hükümet, FARC’ı etkisizleştirmek için ülkedeki uyuşturucu çetelerini de desteklerken, FARC’ın elindeki ormanlık bölgelerde uyuşturucu ürettiği iddia edildi. FARC ise uyuşturucu iddialarını sürekli yalanladı.

1985’te FARC ve Kolombiya Komünist Partisi, Yurtseverler Birliği’ni kurarak yasal siyasete girdi. Ancak hükümet destekli çetelerin yasal siyasetçilere yönelik saldırıları sonucu Yurtseverler Birliği dağıtıldı.

Örgütün 2000’li yıllarda hükümetle başlattığı barış görüşmeleri 2002 yılında başarısızlıkla sonuçlandı.

2002’de Devlet Başkanı olan Alvaro Uribe ise paramiliter çeteler aracılığıyla FARC’a karşı onbinlerce sivilin öldürüldüğü bir operasyon dönemi başlattı. Bu operasyon sürecinde örgütün de binlerce militanı ve bazı liderleri öldürüldü.

2010 yılında Uribe döneminin sona ermesinin ardından, 2012 yılında barış süreci FARC’ın çağrısıyla başladı. Oslo’da yapılan ilk görüşmelerin ardından barış süreci Küba’nın başkenti Havana’da yapılan görüşmelerle devam etti.

2016 yılının eylül ayında ise savaşı sona erdirecek barış antlaşması imzalandı. Ancak halk oyuna sunulan anlaşma ekim ayında düzenlenen referandumda reddedildi. Hükümet reddedilse de barış sürecinin devam edeceğini belirterek kasım ayında FARC ile bir kez daha barış antlaşması imzaladı. İmzalanan antlaşma Kolombiya Kongresi tarafından da kabul edilerek garanti altına alındı. FARC ise 2017 ylının haziran ayında yaptığı açıklamayla silahını nihai olarak bıraktı ve silahlar hükümete teslim edildi.