Kolombiya Başkanlık seçimi için sandık başında

Kolombiya Başkanlık seçimi için sandık başında

Kolombiya'da bugün devlet başkanlığı seçimlerinin ilk turu yapılıyor.

Ülkeyi 2022'ye kadar yönetmek için German Vargas Lleras, Gustavo Petro, Humberto de la Calle, Ivan Duque, Sergio Fajardo ve Jorge Antonio Sarmiento yarışıyor. 

Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri'nin (FARC) silah bırakmasının ardından Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) da seçimlerden önce ateşkes ilan etmişti. 
İlk turda adaylardan birinin yüzde 50 oy oranını geçememesi durumunda en fazla oy alan iki isim, 17 Haziran'da düzenlenecek ikinci turda yarışacak. Yeni devlet başkanı 7 Ağustos'ta görevine başlayacak.

Geçtiğimiz hafta, Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütüne (OECD) üye olarak kabul edildiklerini, ayrıca NATO'yla ortaklık ilişkilerinin de gelecek hafta resmileşeceğini açıklamıştı.
Muhafazakar sağın adayı Ivan Duque'nin şimdilik ilk turu önde götürdüğü bildirildi. 1976 doğumlu Duque, 50 yıldır iç savaştaki ülkenin FARC ile barış antlaşması imzalamasına karşı tavır almıştı.

Aslen avukat ve iktisatçı olan Duque'nin babası da Kolombiya'da enerji bakanlığı görevini yürütmüş, ayrıca BM'de denetçi olarak görev almıştı. Duque'nin ilk turda oyların yaklaşık yüzde 41'ini alacağı konuşuluyor.

Anketlerde ikinci sıradaki aday ise kendini bağımsız sol olarak tanımlayan "İnsancıl Kolombiya" partisinin adayı Gustavo Petro. Başkent Bogota'nın eski belediye başkanı olan Petro, 1990'da kendini fesheden solcu M-19 örgütünün bir üyesiydi. Gençler ve işçi sınıfı tarafından desteklenen Petro, evlilik eşitliğinin ve eşcinsel çiftlerin evlat edinme hakkının de büyük bir savunucusu.

Merkez solun ve yeşillerin desteklediği matematik öğretmeni Sergio Fajardo'nun ise, oyların yüzde 16'sını alarak üçüncü sırada olacağı öngörülüyor.