Köle düzeni: Suriyeli çocuklar günde 12 saat ünlü markalar için çalıştırılıyor

Köle düzeni: Suriyeli çocuklar günde 12 saat ünlü markalar için çalıştırılıyor

İstanbul Fatih’te Küçükpazar semtinde küçük yaştaki Suriyeli çocuklar tekstil atölyelerinde insanlık dışı şartlarda çalıştırılıyor.

Fatih’te camsız, havalandırması olmayan atölyelerin neredeyse hepsinde yaşları 10-14 arasında değişen çocuklar çalışıyor. Ütü, paketleme gibi işler yaptırılan çocukların aldığı ücret yaşlarına ve yaptıklara işe göre değişiyor. Günlük 12 saat çalıştırılan çocukların aylık kazançları ise 400 liraya kadar düşüyor.

Hürriyet’ten Burak Çoşan’ın haberine göre, atölyenin patronu çocuklar için “Arkadaşlarımın çocukları, iş öğreniyorlar” diyerek çalışanları olmadıklarını iddia ediyor.

12 SAAT ÇALIŞMA SÜRESİ

Yalnızca çocuklar değil çalıştırılan yetişkin göçmenler de insanlık dışı şartlarda ve maaşlarla çalıştırılıyor. Aylık 800 ile 1000 lira arasında para kazandığını söyleyen bir işçi, çocukların ne kadar para kazandığına ilişkin şunları söylüyor: “Yaptıkları işe ve yaşlarına göre değişiyor. Ütü yapanlar 600 liraya yakın kazanıyor. Ancak ayak işleri yapanlar en fazla 400 lira kazanıyor.” İşçi çalışma saatlerinin 12 saati bulduğunu da söylüyor.

[ih2]

ÜNLÜ MARKALAR ÇOCUKLARI SÖMÜRÜYOR

Hürriyet muhabiri bilinen markaların çocukları nasıl sömürdüğünü ise izlenimlerinden şöyle aktarıyor:

“Küçükpazar’daki hanın güvenlik görevlisi ise handa eskisi gibi fazla çalışan olmadığını, geçmişte 700-800 kişinin çalıştığını ancak sayının şimdi 200-250 civarında olduğunu söylüyor. Handa gezmeye devam ediyoruz. Koridorlarda koli taşıyan birçok çocuk var. Taşıdıkları kolilerin üzerinde ise bilinen markaların logoları var. Handa tekstil atölyesinde çalışan bir Türk’e koli üzerinde yazan markaya mı üretim yaptıklarını soruyoruz. Önce üretimin kime yapıldığını bilmediğini söylüyor. Ancak sohbet devam ediyor. Bu kez kolileri dışarıdan aldıklarını, söz konusu markaların üretiminin han içinde yapılmadığını söylüyor.”

BBC Türkçe tarafından  daha önce çocukların ünlü markalar için tekstil atölyelerinde çalıştırılarak nasıl suistimal edildikleri aktarılmıştı.

Çocukları kullanan markalar arasında Zara, Mango ve Marks and Spencer yer alıyordu.