Köle düzeni: Artık işçiler 7 gün çalıştırılabilecek!

Köle düzeni: Artık işçiler 7 gün çalıştırılabilecek!

AKP’nin Meclis Genel Kurulu’ndan geçirdiği Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Kanunu ile hafta sonu tatilinden üniversitelerde çalışanlara, iş sağlığı ve güvenliğine kadar birçok alanda emekçiler büyük hak gasplarına uğrayacak.

AKP hükümeti, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen ve önümüzdeki günlerde uygulamaya geçireceği Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Kanunu ile hafta sonu tatilinden üniversitelerde çalışanlara, iş sağlığı ve güvenliğine kadar birçok alanda değişiklik yapacak. Çok sayıda hak gaspını içeren bu değişikliklerden bazıları şöyle:

PATRONA DESTEK İŞÇİYE DARBE: HAFTA TATİLİ KALKIYOR

Bundan tam 93 yıl önce, 1924 yılında, çıkartılan ve haftada bir gün tatil yapılmasını zorunlu kılan Hafta Tatili Hakkındaki kanun artık kalkıyor. Gerekçe ise, özellikle sanayi işletmelerinin her yıl hafta tatili günlerinde çalışabilmek için belediyelerden hafta sonu çalışma ruhsatı almalarının işletme sahiplerine ek yük getirmesi. Yeni düzenleme ile işyerleri açısından artık hafta sonu çalışma kolaylaşmış olacak. Ancak, yürürlükten kalkan yasa, aynı zamanda işçilerin haftada 6 günden fazla çalışmasını da yasaklıyordu.

İŞ GÜVENLİĞİ 2020’YE ERTELENDİ!

Yeni Kanuna göre, 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan şirketlerde, iş sağlığı ve iş güvenliği hizmetleri, işverenler ya da işveren vekili tarafından yürütülecek. Bu şirketler, aile hekimleri ve kamu sağlık hizmetleri sunucularından hizmet alabilecek. Ayrıca, 1 Temmuz’da başlaması gereken, kamu kurumları ile 50’den az çalışanı olan özel sektör işyerlerinde iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi bulundurma zorunluluğu da Kanun ile 2020 yılına ertelendi.

SGK, OPERASYON YAPILAN BÖLGELERDEKİ PRİM ÖDEMELERİNİ ERTELEDİ

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK); Güneydoğu’da, ‘terör’ gerekçesiyle bazı illerde, işverenler ve sigortalıların prim ödemelerini erteledi. Bazı il ve ilçelerde yaşanan olaylarının halen devam etmesi nedeniyle bu bölgelerde ekonomik faaliyetin azaldığını ve vatandaşların günlük yaşamlarını sürdüremediklerini gerekçe gösteren SGK; Şırnak ve Hakkari illerinin tamamı ile Eruh, Nusaybin, Derik, Dargeçit, Sur, Silvan ilçelerinde prim ödemelerinin bu yılın Kasım ayına kadar ertelendiğini açıkladı. Hürriyet’ten Noyan Doğan’ın yazısında yer alan bilgiye göre prim erteleme ise genel sağlık sigortalılarını, sigortalı çalıştıran özel sektör işyerlerini ve prim borcu yapılandırması olanları kapsayacak.