KODA'dan Onur Hamzaoğlu'nun gözaltına alınmasına tepki

KODA'dan Onur Hamzaoğlu'nun gözaltına alınmasına tepki

Kocaeli Dayanışma Akademisi bugün gözaltına alınan Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu hakkında basın açıklaması düzenledi.

Hayatını halk sağlığı ve barış mücadelesine adayan Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu bu sabah erken saatlerde Istanbul’da gözaltına alındı.

Hamzaoğlu’nun üyesi olduğu Kocaeli Dayanışma Akademisi (KODA) gözaltı kararını kınayarak br basın açıklaması düzenledi. Açıklamda, "Demokrasi ve barış savunusunun bir adli vaka sorunu haline getirildiği bugünün Türkiye'sinde Onur Hocamız'ın gözaltına alınmasına ne yazık ki şaşırmıyoruz, ancak bu durumu kabul edilemez buluyoruz!" ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada şunlar dendi:

Onur Hocamızın uzun yıllardır yaptığı titiz bilimsel çalışmaların bir halk saglığı hekimi ve bilim insanı olarak annelerin, bebeklerin sağlığı için gösterdiği olağanüstü gayretin, evrensel değerlere uygun özgür bir akademi için verdiği mücadelenin ve barış konusundaki samimi çabalarının tanığıyız. Hocamız geçmişte de Kocaeli bölgesinde halk sağlığını korumak için gerçekleştirdiği çalışmalar nedeniyle, özellikle de Dilovası'ndaki çevre kirliliğinin insan sağlığını tehdit eden boyutlarını gösteren araştırmasıyla, sermaye kesimlerinin, yerel yöneticilerin, siyasilerin ve hatta kimi üniversite yöneticilerinin saIdırılarına uğramıştı. Ancak çevresinde oluşan dayanışma hareketiyle birlikte kararlılıkla, her türlü mecrada ve hakkında açılan davalarda da gerçekleri savunarak haklı oldugunu kanıtladı. Onur Hoca ilkeli, kamu yararını ve halkın sağlığını esas alan bu kararlı tavrından dolayı ödüller aldı ve kamuoyunda saygın bir yer edindi. 

Onur Hocamız aynı zamanda Türkiye'de demokrasi ve barışın gelişmesi için tutum alan sorumlu bir aydındır. Bu bağlamda 11 Ocak 2016'da kamuoyuna açıklanan Barış Bildirisini imzaladığı için 1 Eylül 2016'da 672 Sayılı KHK ile Kocaeli Üniversitesi'nden ve kamu hizmetinden ihraç edildi. Daha sonra akademik çalışmalarını ve özgür akademi mücadelesini, birlikte oluşturduğumuz Kocaeli Dayanışma Akademisi içinde sürdüren Onur Hocamız, demokrasiden ve barıştan yana bir siyaset için kararlılıkla çaba göstermeye devam etti. Demokrasi ve barış savunusunun bir adli vaka sorunu haline getirildiği bugünün Türkiye'sinde Onur Hocamız'ın gözaltına alınmasına ne yazık ki şaşırmıyoruz, ancak bu durumu kabul edilemez buluyoruz! 

Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu onurumuzdur, derhal serbest bırakılmalıdır. Onur Hocanın yanındayız."