Kocaeli Üniversitesi’nde ‘elektronik seçmeli ders’ soygunu

Kocaeli Üniversitesi’nde ‘elektronik seçmeli ders’ soygunu

Kocaeli Üniversitesi(KOÜ)’ nde Güz dönemi ders seçimi için öğrenci bilgi sistemine(ÖBS) giren öğrenciler, büyük bir şok yaşadı. Öğrenciler, yeni yönetmeliğe göre üniversite seçmeli dersler(ÜSD) kategorisinde yer alan elektronik seçmeli derslerin(ESD) uzaktan öğretim kapsamında değerlendirilmesiyle, bu dersleri seçtikleri takdirde harç ödemek zorunda bırakıldı.

KOÜ’de yeni eğitim-öğretim dönemi soygunla başladı. Geçtiğimiz gün başlayan Güz dönemi ders seçimi için ÖBS’ye giren öğrenciler, burada iki duyuruyla karşılaştı. Duyurulara göre, ÜSD kategorisinde yer alan ESD’nin bundan böyle uzaktan öğretim kapsamında değerlendirileceği ve öğrencilerin bu dersleri seçtiği takdirde, harç ödeyeceği belirtildi. Üniversite senatosu tarafından 22.06.2017 senato toplantısında alınan bu karar, öğrencilere ders seçiminin başladığı gün duyuruldu.

UZAKTAN ÖĞRETİME 25 TL ‘MATERYAL ÜCRETİ’

Üniversite tarafından yapılan duyuruda, ”Üniversite Seçmeli Dersler(ÜSD) kategorisinde yer alan ve uzaktan öğretim yöntemiyle verilen Elektronik Üniversite Seçmeli Derslerin(ESD); ÜSD ders alternatifi olarak açılan uzaktan eğitim dersi olarak tanımlanması ve tercih eden öğrencilerden Yükseköğretim Kurumlarında Uzaktan Öğretime İlişkin Usul ve Esaslar (Değişik; 20.02.2014 tarihli YÖK Genel Kurulu) çerçevesinde harç ücreti ve materyal kullanım ücreti alınmasının uygun olduğuna oybirliği ile karar verildi.” denilirken, ders kredisi başına ödenecek harç miktarları da belirlendi.

Buna göre; alınacak ders hangi fakülteye dahil ise, ders kredisi başına ücretlendirme bunun üzerinden ve 25 TL ‘materyal ücreti’ eklenerek hesaplanacak.

Fakülte başına 12,83 ve 71,13 TL arasında değişen ders kredisi ücretlendirmesi, 25 TL’lik ‘materyal ücreti’ de eklendiğinde fahiş fiyatlara ulaşıyor. Örneğin; bir öğrenci mühendislik fakültesinden 5 kredilik bir ESD aldığında, ödenecek harç miktarı 152,4 olarak hesaplanıyor.

ORTAK DERSLERE DE AYNI TARİFE

Üniversite tarafından yapılan bir başka duyuruda ise, üniversitelerde verilmesi zorunlu ortak derslerin bundan böyle ESD olarak da alınabileceği söylendi. Buna göre; öğrenciler örgün olarak alabildikleri bir ortak dersi, harç ödeyerek ESD olarak da alabilecekler.

Üniversite tarafından bu konuyla ilgili yapılan duyuruda,  “2017-2018 Güz Yarıyılı itibari ile öğrencinin tabi olduğu bölüm ders listelerinde örgün olarak bulunan (Türk Dili I, Türk Dili II, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II, İngilizce I, İngilizce II, Temel Bilgi Teknolojileri vb.) Üniversite Ortak Dersleri Uzaktan Eğitim kapsamında seçilebilecektir. Seçim sonrasında uzaktan eğitim derslerine ait öğrenim ücreti oluşacaktır. Ancak öğrencinin tabi olduğu bölüm ders listelerinde sadece uzaktan eğitim olarak bulunan Üniversite Ortak Derslerinin seçimi sonrasında öğrenim ücreti oluşmayacaktır.” denilirken, ödenecek harç miktarının ücretlendirmesi de yine bir önceki duyuruda ilan edilen fiyatlar üzerinden belirlendi.

ÖĞRENCİLER TEPKİLİ

KOÜ öğrencileri ise yaşanan bu durum karşısında tepkili. #koüdeESDsoygunu etiketini kullanarak sosyal medyada tepkilerini dile getiren öğrenciler, yapılan bu değişikliğin bir soygun olduğu konusunda hemfikir olmuş durumda.

DAHA FAZLA