Koç Üniversitesi'nde 'Akademi biat etmez' eylemi

Koç Üniversitesi'nde 'Akademi biat etmez' eylemi

Koç Üniversitesi'nde KHK ile ihraç edilen akademisyenlerle dayanışma ve ihraçları protesto etmek amacıyla öğrencilerin, çalışanların ve akademisyenlerin katılımıyla 'Akademi biat etmez' eylemi düzenlendi. 

Öğrenci, işçi, asistan ve öğretim üyelerinden oluşan Koç Üniversiteliler Dayanışması, 'Akademi biat etmez' sloganıyla akademideki ihraçları protesto etti. İstanbul Üniversitesi Beyazıt kampüsündeki eylem ile eş zamanlı düzenlenen eylemde, tüm üniversitelerdeki direnişlere dayanışma mesajı gönderildi.

'Üniversiteler bizimdir, bizimle özgürleşecek' pankartının açıldığı eylemde yapılan basın açıklamasında, 12 Eylül darbesinin üniversitelerde yarattığı tahribatı gölgede bırakan bu kıyım karşısında dayanışma ve birlikte mücadelenin zorunlu olduğu vurgulanarak, "İfade özgürlüğünün olmadığı üniversite, düşüncenin yol edildiği içi boş binalardan ibarettir" denildi. 

'Diren Cebeci, Koç seninle', 'Diren Kocaeli, Koç seninle' ve 'Diren Marmara, Koç seninle' sloganlarıyla devam eden eylem açık ders ile sona erdi. KHK’lar ile Kocaeli Üniversitesi’nden ihraç edilen Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu ve araştırma görevlisi Adem Yeşilyurt akademiye yönelik baskılara ilişkin açık ders yaptı.

Prof. Hamzaoğlu, tüm üniversitelerdeki mücadeleyi çoğaltma çağrısı yaparak, "Şu an burada öğrenciler, işçiler, asistanlar ve öğretim üyeleri olarak üniversitenin tüm bileşenleri ile hep birlikte bulunmamız çok değerlidir. Ekim devriminin 100. Yılında biz yeniden buradayız. Bu toplumsal hareketi yukarı taşıyacak olanlar bizleriz. Ya biz bu karanlık günleri aydınlatacağız ya da alacakaranlığa dönüşmesine seyirci kalacağız. Bu yüzden sarıyı sevenler en sarı Hayır’ını söylesin, maviyi sevenler en mavi Hayır’ını söylesin, benim gibi kırmızıyı sevenler en kırmızı Hayır’ını söylesin" ifadelerini kullandı. 

Eylem sırasında, eylemi takip eden ve kameraya çekmeye çalışan birkaç sivil polisin tespit edilmesi üzerine öğrenciler sloganlarla tepki gösterdiler ve “bizi burada fişlemelerine izin vererek mi özgür üniversite olacaksınız” diyen öğrencilerin tepkisi üzerine sivil polisler eylem alanından ayrıldılar.

ÜNİVERSİTELER BİZİMDİR, BİZİMLE ÖZGÜRLEŞECEK!

Koç Üniversiteliler Dayanışması tarafından yapılan basın açıklaması şu şekilde:

"Üniversiteler, özgür düşüncenin ve düşündüğünü özgürce ifade etmenin vazgeçilmez olduğu kurumlardır. Türkiye tarihi boyunca akademik özgürlük pek çok kez baskıya maruz kaldı. Üniversite emekçileri ve öğrenciler, düşüncelerinden dolayı tehdit edildiler, soruşturmaya maruz kaldılar, işten çıkarıldılar. Son dönemde bu baskılar barış bildirisine imza atan akademisyenlere yönelik tutuklamalar, adli ve idari soruşturmalarve işten çıkarmalarla devam etti. 15 Temmuz’dan bu yana ise Kanun Hükmünde Kararnameler ile 112 üniversiteden toplam 4811 akademisyen ihraç edildi. Bunlardan 312’si barış bildirisine imza atan akademisyenlerdi. İşten çıkarılmanın yanı sıra pasaportlarına el konarak seyahat özgürlükleri kısıtlandı,kamu kurum ve kuruluşlarında çalışma hakları ellerinden alındı.Kısacası, vatandaşlık statüleri düşürüldü. Geçtiğimiz hafta çıkarılan son KHK’nınhedeflerinden biriolan Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ndeki akademisyenler ve öğrenciler polis şiddetine maruz kaldılar, yerlerde sürüklendiler, darp edildiler, gözaltına alındılar.Cüppeler kolluk güçleri tarafından çiğnendi.

Koç Üniversiteliler Dayanışması’nı oluşturan öğrenciler, işçiler, asistanlar ve hocalar olarak, 2 Nisan 2013’ten bu yana sürdürdüğümüz emek ve özgürlük mücadelemizin birikimiyle, üniversitelere yönelik tüm bu baskılara karşı çıkıyoruz. Bugüne kadar kazanılmış tüm hakların tepeden bahşedilmediğini, bedeller ödenerek, mücadele edilerek kazanıldığını biliyoruz. 12 Eylül darbesinin üniversitelerde yarattığı tahribatı gölgede bırakan bu kıyım karşısında dayanışmayı ve birlikte mücadeleyi zorunlu görüyoruz.

Üniversitelerdeki hukuk dışı tüm uygulamalara ve akademisyenlerin ihraç edilmesine karşıyız.Bu mücadelede yer alan herkesin yanındayız! Öğrencileri, işçileri, asistanları ve hocaları ile tüm Koç Üniversitelileri ifade özgürlüğünü savunmaya çağırıyoruz!Dünya çapında başarılı üniversitelere sahip olmanın yolu akademik özgürlükleri korumaktan geçer. İfade özgürlüğünün olmadığı üniversite, düşüncenin yok edildiği içi boş binalardan ibarettir. Koç Üniversiteliler olarak “üniversiteler bizimdir” diyoruz, mücadeleye devam ediyoruz!"

DAHA FAZLA