Kılıçdaroğlu, ‘tutuklanacak’ söylentilerine yanıt verdi

Kılıçdaroğlu, ‘tutuklanacak’ söylentilerine yanıt verdi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tutuklanacağı yönündeki söylentilere ilişkin "Türkiye’de yargı bağımsız değildir, siyasi otorite yargıyı toplumu ya da kurumları biçimlendirmek için siyasi sopa olarak kullanıyor” dedi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’ın, tutuklu CHP milletvekili Enis Berberoğlu’nu kastederek yaptığı, “İçeriden haber geliyor. Bağlantısı çıkarsa şaşırmayın” açıklamasıyla başlayan “Kılıçdaroğlu tutuklanabilir” söylentilerine yanıt verdi.

Cumhuriyet'ten Erdem Gül'e konuşan CHP genel başkanı “Erdoğan yaptığı açıklamayla aslında büyük bir itirafta bulunmuştur” diyerek “Enis Bey üzerinden, Erdoğan’ın yaptığı bu suçlama öteden beri bizim dile getirdiğimiz ‘Türkiye’de yargı bağımsız değildir, siyasi otorite yargıyı toplumu ya da kurumları biçimlendirmek için siyasi sopa olarak kullanıyor.” şeklinde konuştu.

“CHP’Yİ SUSTURMAK İSTİYORLAR”

Yaşanan süreci Balyoz ve Ergenekon davalarına benzeterek “bu bir kumpas davasıdır” diyen CHP genel başkanı, “Sahte deliller veya kendilerinin ürettiği deliller üzerinden ordu tasfiye edildi, bir anlamda perişan edildi. Dönüp dediler ki, burada bir kumpas var. Benzer bir kumpası oradaki deneyimden yola çıkarak CHP üzerinden yapmak istiyorlar. CHP’yi susturmak istiyorlar. Ama ne yaparlarsa yapsınlar ordu sustu, sesini çıkaramadı, hak aradı, hukuk aradı, nasıl olsa bir gün adalet tecelli eder diye bekledi. Biz susmayacağız” diye konuştu.

“KUMPAS KURMA ALIŞKANLIKLARI VAR”

Erdoğan’ın ‘içeriden bilgiler geliyor’ sözlerine yanıt veren Kılıçdaroğlu şunları söyledi:

“ Bunların kumpas kurma alışkanlıkları var. Kimi beğenmiyorlarsa önce bir açıklama, sonra savcının harekete geçmesi, sonra iddianame, arkasından mahkeme kararı, sonra tutuklama. Gözdağı vermek istiyorlar. Zalimin zulmüyle mücadele edeceğiz.

 Türkiye bir istihbarat devleti midir? Yoksa hukukun üstünlüğüne inanan bir devlet midir? İçeriden bilgiyi nasıl alıyorsun? Kimin aracılığıyla alıyorsun. Enis Bey, ‘50’ye yakın CHP milletvekiliyle görüştüm, hiç böyle bir şey söylemedim’ diyor. ‘Suç yok ki ortada itirafçı olayım’ diyor. Nedir bu? Balyoz ve Ergenekon kumpasında olduğu gibi CHP’ye yönelik kumpasın Erdoğan tarafından yönetilmesidir.”

“ENİS BEY’İN HİÇBİR SUÇU YOKTUR”

“Şimdi Enis Bey, casuslukla suçlanıyor. Türk adalarına Yunan bayrağını Enis Bey çekmedi, Kozmik Oda’ya FETÖ’nün adamlarını Enis Bey sokmadı. Eğer, casus olarak birilerini nitelendirmek gerekiyorsa devletin bütün sırlarını, kozmik odayı FETÖ’ye açan ve o bilgileri FETÖ’ye elleriyle teslim edenler gerçek casuslardır” diyen Kılıçdaroğlu, “Enis Bey’in hiçbir suçu yoktur. Mahkeme dosyasında da Enis Bey’i suçlayacak tek bir belge dahi yoktur” ifadelerini kullandı.

“MİT TIRLARI DEVLET SIRRI DEĞİL”

Anayasa Mahkemesi’nin MİT TIR’ları hakkındaki kararını hatırlatan Kılıçdaroğlu, “Anayasa Mahkemesi gayet açık ve net diyor ki, ‘Bu MİT TIR’larıyla ilgili olarak bir devlet sırrı değildir.’ Herkesin bildiği şey devlet sırrı mı olur? Anayasa Mahkemesi, bu devlet sırrı değil dedikten sonra alt mahkeme bunu hangi gerekçeyle casuslukla suçlar? Ancak talimatla olur” dedi.

“REFERANDUM BUGÜN YAPILSA DAHA ÇOK HAYIR ÇIKAR”

2019’da yapılacak seçimlere ilişkin konuşan Kılıçdaroğlu şöyle devam etti:

“Aday, kuvvetler ayrılığına inanacak, tarafsız olacak. Demokratik, özgürlükçü parlamenter sistemi savunacak. Buna uygun anayasanın yapılması için mücadele edecek. Budur yani, bu çerçevede elbette bakacağız, toplum kimi arzu ediyor, nedir ne değildir. Hayır bileşenleri ne düşünüyor, diğer partiler ne diyor. Tek başıma benim kalkıp da şöyle olacak, böyle olacak diye bir kolaycılığa kaçmam, bugünden açıklama yapmam doğru değil.

Bu toplumun en az yüzde 50’si demokratik parlamenter sistemi istiyor. Bugün aynı referandum yapılırsa ‘hayır’ çok daha fazla çıkacaktır. Yüzde 60 çıkar, ki bugün Erdoğan’ın önündeki sonuçlarda da AKP’nin oyu yüzde 45 gözüküyor. Bugün başkanlık seçimi olsa Erdoğan kaybedeceğini gayet net biliyor. O yüzden 2019’a giderken her türlü hukuk dışı yolu rakiplerine karşı deneyecek. Rakip gördüğü herkese, buna salt benim, salt Meral Hanım açısından değil. Kimi önünde engel olarak görüyorsa, onun bir şekliyle tasfiyesini isteyecektir, onu sağlamaya çalışacaktır. Ama bunda asla ve asla başarılı olamayacaktır.”