Kılıçdaroğlu sorunların kaynağını buldu: İslami kurallara uymayan ülkeyiz

Kılıçdaroğlu sorunların kaynağını buldu: İslami kurallara uymayan ülkeyiz

Kemal Kılıçdaroğlu katıldığı televizyon programında soruları yanıtladı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, katıldığı bir televizyon programında gündeme dair soruları yanıtladı.

Kılıçdaroğlu'nun konuşmasından satır başları şu şekilde:

ERKEN SEÇİM

Toplumun asıl gündemi demokrasi. Asıl sorun adalet sisteminde, kimse adaletin olduğuna inanmıyor. Bizim için erken seçim olabilir, sorun yok. Referandum öncesi, “Türkiye koalisyonlarla yönetilemez” diyorlardı. Şimdi koalisyonlara mahkum oldular. Bunu vatandaş görüyor, "Niye bizi kandırdınız?" diyor.

'HER 4 GENÇTEN BİRİ İŞSİZ'

4 gençten biri işsiz. Gençler iktidar partisine oy vermiyorlar. İşsiz ve özgür değiller. Ara eleman sorunu var. Bizim eğitimi sistemi ara eleman yetiştirmiyor. İktidarı defalarca uyardık.

Finlandiya'nın Eğitim Bakanı'nı Türkiye'ye getirdik, anlattı. Öğretmenlerle ilgili “Öğretmen Meslek Yasası” olmalı bunu önerdik. İstihdam yaratan eğitim sistemi önerdik. Bütün organize sanayi bölgelerinde yatılı lise kurmak. Kendi alanı ile ilgili eğitim görecek, iş yerinde çalışacak, okuldan mezun olduktan sonra işi hazır olacak.

Üretime yönelik ekonomik politika izlemezseniz işsizliği bitiremezsiniz.

DİNDE REFORM TARTIŞMASI

Erdoğan'ın bu tartışmayı neden açtığını bilmiyorum. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın müdahalesi gerekir, siyasilerin değil. Siyasetçilerin ve Cumhurbaşkanı'nın bu tartışmalardan uzak durması lazım. Diyanet İşleri Başkanı'nın biraz cesur olması lazım.

Biz İslami kurallara uymayan bir ülkeyiz. Sorunlar ondan kaynaklanıyor. Mesela Finlandiya Müslüman ülke değil ama tüm İslami kurallara uyuyor. Yalan söylemek siyasetin bir parçası haline geldi. Siyasette kirlilikten kurtulmak lazım. Ben mal varlığımı siteye koydum, karımın yüzüğüne kadar.

AFRİN OPERASYONU

Afrin Harekatı'nı baştan beri savunduk. Hava desteğini sağlayın dedik, bu şekilde bilgi verdi Binali bey. Afrin merkezi yerleşik bir merkezdi. Kim sivil kim terörist ayıramazsınız dikkatli olmalısınız dedik. Hendek operasyonlarında 285 sivil hayatını kaybetti.

Biz Afrin'e niye gittik? YPG nasıl oraya konuşlandı, Suriye nasıl bu hale geldi? Türkiye üzerinden silah gönderildi, Müslümanı Müslamana kırdırdılar. Suriye'nin toprak bütünlüğünü savunuyoruz biz. Bu bölgenin 4 önemli ülkesi neden birleşemiyoruz? Önemli olan Esad mı Suriye'nin toprak bütünlüğü mü? Esad'la zaten görüşüyorlar, kamuoyuna görüşmüyoruz diyorlar. Esad ve Rusya izin verdiği için girebildik Afrin'e.

'OLASI MENBİÇ OPERASYONUNU DESTEKLERİZ'

Afrin'e yapılan operasyona Türkiye'de herkes destek verdi. Destek vermeyen bir Allah'ın kulu var mı? Neden? Türkiye terör istemiyor. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Menbiç'e düzenleyeceği olası bir operasyonu CHP olarak destekleriz.

'BÜTÜN MEDYAYI BİR KİŞİNİN ELİNE VERDİLER'

Bütün medyayı bir kişinin eline verdiler. Bütün gazetelerde aynı başlık. Şimdi hiçbir AKP'li vekil CHP'linin yanına çıkarılmıyor. Hiçbir grup başkanvekili CHP'lilerle televizyona çıkamıyor. Bizi mahcup et ama cesaret edemiyorlar.